Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neobuzdan šoping službeno proglašen psihičkom bolešću

To je začaran krug: impulzivna kupnja donijet će kratkotrajno zadovoljstvo, a onda grižnju savjesti zbog uludo potrošena novca. Utjeha je opet – u trgovini
09. listopada 2010. u 09:00 1 komentara 1145 prikaza
\'Christmas Shoppers STANDALONE: Shoppers walk on Princes Street in Edinburgh as stores try to encourage buyers in the run up to Christmas after weeks of flagging sales.\'
Foto: Danny Lawson/PA Photos/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ono što znaju sve žene koju su se mogle poistovjetiti s glavnim likom knjige Sophie Kinsele znakovita imena "Šopingholičarka" i svi muškarci koji mogu uočiti uzročno-posljedičnu vezu između astronomskog računa na kreditnoj kartici i ormara bolje polovice koji puca po šavovima, dobilo je i službenu dijagnozu. Šopingholizam je psihički poremećaj, točnije ovisnost koje se teško riješiti. Podaci su to koje je podastrlo Sveučilište u Torontu koje je za naručioca Wharton's Jay H. Baker Retail Initiative i Verde Group provelo studiju uobličenu u disertaciju "Men Buy, Women Shop." Zaključci te studije potvrđuju da oko deset posto stanovništva zapadnog svijeta boluje od šopingholizma, a većinu "pacijentica", gotovo osam posto, čine žene. No i jednom i drugom spolu ovisnom o kupnji zajednički je motiv.

Emotivna praznina

– Ovisnost o kupnji, kao i druge ovisnosti, popunjava neku emocionalnu prazninu. Ti ljudi u trenutku kada kupe nešto što im i ne treba, osjete ispunjenost i zadovoljstvo. No ono je kratkotrajno i gotovo uvijek praćeno grižnjom savjesti koje se onda šopingholičari rješavaju novom kupnjom. Riječ je o začaranom krugu iz kojeg se teško izvući – kaže psihologinja dr. Ljubica Uvodić Vranić i dodaje:

– Takve impulzivne kupnje, osim kratkotrajna zadovoljstva donose i povećan stres jer naime i ova ovisnost košta. A što imaju manje novca, veća im je emocionalna rupa, a razina aspiracije raste.

Međutim, kao i svakom ovisniku, šopingholičaru(ki) teško je dokazati da zapravo ima problem koji zahtijeva liječenje. Smatra se da uobičajena, svakodnevna kupnja prelazi u bolest kada se pretvori u stalnu psihičku potrebu i pritisak te preraste financijske mogućnosti. Osobe koje pate od tog poremećaja prelaze kreditni limit, zadužuju se, a nerijetko i kradu, a do toga dolaze jer misle da se ljudska vrijednost procjenjuje materijalnim dobrima kao što su stan, kuća, auto...

Uvjereni su da se društveni status postiže kupnjom luksuzne robe. Istraživanja američkih psihologa, koji se najviše bave ovom, jednom od novijih ovisnosti, pokazuju da je uzrok ovog psihičkog poremećaja često u ranom djetinjstvu. Nedostatak samopouzdanja u toj dobi može uzrokovati osjećaj osamljenosti koji se uklanja kupnjom.

Skrivanje od obitelji

– U zreloj dobi takve osobe ne znaju prebroditi stres, ljutnju, depresiju i druge negativne osjećaje nego ih kompenziraju kupnjom – kaže dr. Uvodić Vranić. Često se događa da šopingholičar kupi proizvod koji mu nije potreban, ali je na "akciji", pa poslije kupnje osjeća ispraznost ili očaj zbog potrošena novca te nerijetko i sakrije kupljenu robu ili laže o pravoj cijeni. Upravo financijske posljedice, dugovi na karticama i minus na računu navedu osobu da potraži stručnu pomoć, a često je obitelj potakne na liječenje. Liječi se, kao i druge vrste ovisnosti, psihoterapijom, a iznimno rijetko i medikamentima.

Najraširenije nove ovisnoti Face

Najraširenije nove ovisnoti

Facebook - kriv za nesigurnost

Psiholog David Smallwood, stručnjak za probleme ovisnosti (Priory Group), tvrdi da je Facebook glavni krivac za povećanje nesigurnosti korisnika, a smatra i da mlađim korisnicima može više štetiti te ističe da su žene sklonije ovoj vrsti ovisnosti.

mobitel - većina ih ima po dva

Hrvati imaju 6.031.775 aktivnih mobitela, a gotovo ih 80% ima po dva. U godini se proda oko 300.000 mobitela, pokazalo je istraživanje portala Mobil.hr. Gustoća je mobitela 136%, a u prva tri mjeseca poslana su 752 milijuna SMS-ova.

kladionice - psihoterapija za kockare

U Hrvatskoj ima više od 2600 kladionica i oko 250 automat-klubova. Gotovo svaki drugi građanin sudjeluje u nekom od oblika klasične lutrije. Klub ovisnika o kockanju postoji tri godine, psihoterapija traje dvije godine, a 80% osoba u tretmanu su muškarci

TV sapunice - izvanbračna djeca

Identificiraju se s romantičnim heroinama i kroz njih \"žive\" isprepletene odnose u dramatičnim okolnostima. 47% likova u sapunicama u dobi je između 20 i 35 godina, 75% muškaraca su iz viših slojeva, a 16% ih ima izvanbračnu djecu.

TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • aurora08:

    hrvati imaju telefone a nemaju kaj za jesti-tu jos pise: imaju ih po dva, pas mater u americi gdje su skoro zabadava osim iphona a minuta kosta nesto malo vise nego nista i svega 3/4 djece ima telefone, ponavljam djece, ... prikaži još! u hrvatskoj nema ni jednog koji ga nema, to me podsjeca na ono kajs am cuo od moga pokojnog jape kad je pricao za nekog zagrebcanaca i rekao ono kaj je od njega cuo: kupit cu novi ficu pa makar mi djeca nece imat kaj jesti-pljask