Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neobični plakati pozivaju vas na Festival vještina za život

Vještine za život
05.07.2022.
u 14:40

Pojavili su se zanimljivi plakati koji opipljivom metaforom govore o tome što su Vještine za život, zašto nam trebaju i gdje ih možemo usvojiti.

Ovih su se dana pojavili pomalo neobični plakati, a na njima - pravi sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme, prava drvena kućica za ptice, prave penjalice, ali i osvijetljena karta nebeskih tijela.  Svakoj od ovih instalacija zajednički je naziv – Festival vještina za život, a potpisuje ih Savez izviđača Hrvatske uz kreativnu ideju renomirane hrvatske marketinške agencije Imago Ogilvy.

O čemu se točno radi, kakav je to točno festival i što nas očekuje ovo ljeto u srcu Like u Lovincu rekli su nam organizatori kampanje iz Saveza izviđača Hrvatske.

„Ljudi su danas, možda više nego ikada, odvojeni od prirode, zajednice, jedni od drugih, a u konačnici i sami od sebe. Današnje društvo, koje se sve brže mijenja, nosi sve više izazova za nove generacije.

Kako bi pojedinci mogli uspješno i ispunjeno živjeti i djelovati u takvom društvu, trebaju biti prilagodljivi i snalažljivi – moraju na vrijeme ovladati vještinama za život.

Ovom kampanjom želimo pokazati zašto su vještine za život važne i zašto je bitno svladati ih na vrijeme jer funkcionalni pojedinci stvaraju funkcionalnije društvo.

Središnje događanje kampanje „Vještine za život“ je Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu u Lici od 29. srpnja do 1. kolovoza.  Svi su dobrodošli, ulaz je besplatan, a za djecu i mlade, zajedno s partnerima, pripremili smo gotovo stotinu raznih zanimljivih radionica i aktivnosti u prirodi kako bi izbrusili svoje vještine za život. „ – ispričao nam je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Izviđači su u ovu kampanju uključili brojne partnere širom Hrvatske, a glavni partneri, koji će ujedno sudjelovati i u provedbi brojnih radionica i aktivnosti festivala, su Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Sam festival podijeljen je tematski po danima pa je tako prvi dan posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture – astronomija, modelarstvo, raketarstvo, kajak i kanu, cb radioamaterizam, fotografija i video.

Drugog dana festivala bit će organizirana pokazna vježba civilne zaštite te zanimljive prezentacije opreme i aktivnosti spašavanja. Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite, HGSS i Crveni križ, zajedno s izviđačima, pripremili  su brojne radionice za djecu i mlade, svaki iz svog područja djelovanja.

Treći dan tema je Europa pa će većinu aktivnosti za mlade voditi izviđači iz raznih europskih zemalja gdje će pokazati igre, aktivnosti i radionice kakve su uobičajene u njihovim državama.

Zadnji dan festivala posvećen je klimatskim promjenama i zaštiti okoliša pa će, uz zanimljiva predavanja, biti organizirane i brojne radionice o klimi, lokalnoj flori i fauni, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kompostiranju, zaštiti prirode i sl.

Uz sve navedeno, tokom festivalskih dana za posjetitelje će biti organizirane i radionice iz arheologije, astronomije, snalaženja i preživljavanja u prirodi, biciklizma, planinarenja, izrade splavi, drvnih konstrukcija i još puno drugih.

„Svi su pozvani. Tko god želi, može se okušati u brojnim aktivnostima, doći na jedan ili više dana  i besplatno uživati u programu, gradeći pritom svoje vještine za život, nova poznanstva i ljubav prema prirodi. Ovo je definitivno prvi ovakav festival i vjerujemo da će nam se mnogi pridružiti, a pogotovo djeca i mladi. Jer njima su vještine za život i najpotrebnije“ – izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Festival vještina za život odvija se u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske na kojoj će sudjelovati preko 2000 izviđača iz Hrvatske i inozemstva što će biti i najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj ove godine. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM), a uz glavne partnere u provedbi programa sudjelovat će preko 30 partnerskih organizacija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije