Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz ordinacije u pr

Nenad Korkut: Liječničku karijeru neću baciti u vjetar

nenad korkut (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
22.04.2012.
u 16:30

Nenad Korkut novi je glasnogovornik HZZO-a, ali ne isključuje povratak ortopediji. I ostaje u modi

Preuzimanje funkcije voditelja Službe za odnose s javnošću Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje doktoru Nenadu Korkutu još je jedan profesionalni izazov u njegovu dugogodišnjem medicinskom stažu. No, mnogima je ta vijest bila neobična. Unatoč statusu uglednoga kirurga ortopeda, naime, 45-godišnji Zagrepčanin u javnosti jer ponajprije bio prepoznat kao jedan od dežurnih domaćih modnih kritičara, s bogatim znanjem o povijesti mode i odijevanja poznatih svjetskih lica.

Nije sumnjao u svoj odabir

– Nisu me ovdje doveli s ceste – slikovito odgovara Korkut na prve napise koji su ga, priznaje, pomalo i “pecnuli”. A otkud su ga doveli?

– Ravnatelj Siniša Varga me zamolio da preuzmem dužnost u Službi za odnose s javnošću jer kolegica Renata Turčinov preuzima novu odgovornu funkciju u Međunarodnoj suradnji. Mislim da je upravo iskustvo u medijima, s mojim stručnim referencama, bilo presudno za novi izazov u karijeri – pojašnjava Korkut, dodajući kako se medijska i stručna javnost te osiguranici HZZO-a mogu pouzdati u to da će, kao i dosad, dobivati pravodobne i potpune informacije iz djelokruga rada Zavoda, no oprezno najavljuje i zanimljive promjene.

– Svakako razmišljam o iskoraku prema novim kanalima komuniciranja s javnošću poput internetskih društvenih mreža, naravno, kada za to stvorimo tehničke uvjete. Portal HZZO-a učinit ćemo znatno interaktivnijim kako bi rad što više približili javnosti i ojačali povjerenje u zdravstveni sustav među našim osiguranicima – kaže novopečeni glasnogovornik. Dok razgovaramo, uz isprike, kratko se javlja na mobitel. U dvije minute dogovorio je sastanak idućeg dana, ali i druženje s prijateljima u pauzi od pola sata.

– Organizacija vremena je ključna. Ako svaki svoj trenutak iskoristiš maksimalno, onda ćeš i uspjeti – otkriva svoju formulu. Upravo na taj način prošlih je gotovo 20 godina ovaj specijalist ortoped stizao obavljati svoje liječničke dužnosti i strastveni hobi, koji mu je osigurao značajnu medijsku eksponiranost. Za rada u Općoj bolnici Karlovac ustajao je u 5 sati. Potom bi u smjeni od 8 sati pacijentima spašavao udove, namještao kukove, odrađivao hitne intervencije, a povratak kući u Zagreb na neki je način značio i povratak modi.

– Liječnički je posao vrlo stresan, a svatko od nas ima i neki hobi. Moj interes za modu i estetiku počeo je još u studentskim danima. Između učenja uzimao sam pauzu kako bih se odmorio i opustio, a to mi je najbolje išlo uz prelistavanje nekog modnog sadržaja. Moram priznati da nikada nisam posumnjao u svoj profesionalni odabir, niti sam ikada planirao da ću se početi ozbiljno baviti modom – iskreno će Korkut.

Počeo pisati na nagovor

A kako je zapravo počeo? Druženje s ljudima koji su profesionalno upućeni u modna zbivanja i modnim novinarima pružilo mu je prve prilike. Štoviše, prijatelji su ga, uočivši njegovo detaljno poznavanje tog sektora, počeli nagovarati da uzme pero u ruke i napiše svoje prve kritike. Ubrzo je počeo dobivati ulaznice za prve redove najprestižnijih modnih tjedana, poput onog u New Yorku i Parizu, koji su mu i danas najdraži, a upoznavanjem s kreativnim direktorima modnih kuća poput Yves Saint Laurenta, Givenchyja i Diora ostvario je dječačke snove.

Da je njegov odabir liječničke profesije ipak bio ispravan potvrdio je i nekoliko puta kada je bez pretjerana razmišljanja odbio ozbiljne poslovne prilike, vezane uz njegovo modno znanje, koje su najavljivale i znatno veći honorar.

– Znam što mi je prioritet. Dugogodišnje i iscrpno školovanje za nešto što sam silno htio raditi i u čemu osjećam maksimalnu korisnost ne planiram baciti u vjetar – pojašnjava Korkut.

No, njegov su prelazak iz Opće bolnice Karlovac s funkcije kirurga ortopeda u HZZO na funkciju višeg inspektora za medicinske poslove, koju je obnašao od rujna prošle godine do prošloga tjedna, otkriva nam, mnogi ipak smatrali kontroverznim, u smislu povlačenja iz medicinske struke.

Vrijeme je da stanem na loptu

– I dalje pokušavam pridonijeti boljitku hrvatskog zdravstva, samo sada iz jednog drugog kuta. Kontakt s pacijentima, operativni i noćni program uza svakodnevna putovanja u Karlovac na posao, nagomilani stres i kronični umor, loše su utjecali na moje zdravlje. Kada sam otkrio da imam povišen tlak, shvatio sam kako je vrijeme da “stanem na loptu.” Dolazak u HZZO bila je moja svjesna odluka da pred sebe stavim novi izazov, no to ne znači da se jednoga dana neću vratiti ortopediji – odlučno će Korkut.

Liječnik se i sam voli dobro i ukusno odjenuti. Međutim, iako će mnogi pomisliti da mu je ormar krcat skupocjenim odjevnim predmetima, na odjeću troši krajnje racionalno, što ne može reći za svoju strast prema putovanjima. Zadnju će kunu, kaže, češće dati za odlazak na neko atraktivno odredište nego za sako s potpisom, a ovih dana kovčege pakira za – Meksiko.

– Idem na godišnji odmor koji sam dugo planirao, ne idem tamo izučavati njihov sustav zdravstva – kroza smijeh će Korkut o putovanju kojemu se iznimno raduje. Dok se samo po sebi postavlja pitanje koliko će njegova modna funkcija i dugogodišnja autorska suradnja s medijima imati utjecaja na nove odgovornosti, on nema nikakvih dvojbi.

– Vjerujem da bi bilo kontraproduktivno da mi se ograniči takav istup. O tome se nije ni raspravljalo, a meni će moda, kao i dosad, biti isključivo hobi, to je privatna stvar kojom se bavim u slobodno vrijeme. Vjerujem da će me i dalje novinari pitati za mišljenje u tom segmentu, no isto tako sigurno neće pod mojom slikom biti potpis “Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a” – zaključuje Korkut.

Ključne riječi

Komentara 3

SA
samograd
08:40 23.04.2012.

kad prođe malo vremena ,sigurno će isplivati da su ostojić i korkut par .naravno ljievi mogu sve ,većina su saboru .neka se zgade onima koji su ih izabrali

SI
sinaj
16:43 22.04.2012.

Još nam nije jasno koju funkciju će obavljati Modni mačak i Modni guuru

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
20:03 22.04.2012.

Priča se da Jadranko ide kod Holy...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije