Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pridnjestrovlje

‘Nemojte iskušavati rusku snagu u Moldaviji’

Dmitrij Rogozin
Reuters/PIXSELL
01.10.2014.
u 23:40

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta se oblast odcijepila i 1992. proglasila neovisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje

Rusija će zaštititi svoj narod u slučaju oružanog sukoba u Pridnjestrovlju, izjavio je danas u Moskvi potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin za susreta s predsjednikom te separatističke moldavske oblasti.

– Želim reći svima: ne treba se miješati u situaciju u Pridnjestrovlju... ne treba jačati napetosti jer ima ruskih građana koji žive tamo – rekao je Rogozin. Rusija će “očigledno” štititi svoje građane, rekao je ruski dužnosnik i dodao: “Ne treba iskušavati naše strpljenje i našu snagu”.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta se oblast odcijepila i 1992. proglasila neovisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Komentara 30

BF
brkonja fra brkati
08:16 02.10.2014.

Rusi bi trebali napustiti Moldaviju i prepustiti je EU i NATO te dopustiti Amerima da tamo naprave veliku vojnu bazu jer je to oduvijek bio američki prekomorski teritorij.

Avatar spira
spira
09:29 02.10.2014.

U 1. tisućljeću pr. Kr. područje Moldavije nastavali su Kimerijci, Geti, Skiti i Dačani. Od 1. do 3. stoljeća dio Moldavije je pod vlašću Rimskog Carstva, dok je u doba seobe naroda naseljavaju Slaveni i Anti, a od 9. do 11. stoljeća Uliči i Tiverci. Od 9. do 13. stoljeća Moldavija je bila u sastavu Galičko-Volinske kneževine i Kijevske Rusije. Godine 1359. utemeljeno je neovisna Moldavska kneževina na čelu s Bogdanom, vlaškim vojvodom. Vrhunac moći doseže u doba vojvode Stjepana III. Velikog ili Moldavskog kada se uspješno suprostavlja napadima s poljske, ugarske i osmanske strane. Moldavija je često od 1711. do 1812. bila poprište sukoba između Osmanlija i Ruskog Carstva. Godine 1917. do 1918. dio Moldavije zauzimaju sovjetske postrojbe, a u veljači 1918. Rumunjska (Besarabiju). Godine 1940. Rumunjska prepušta Besarabiju čime se uspostavlja Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika. U Drugom svjetskom ratu Moldavija je bila pod rumunjskom i njemačkom okupacijom, a 1944. zauzima je Sovjetski Savez.

MX
Mister X
01:33 02.10.2014.

Ruski medvjedići niste se baš pokazali kao demokrati- Ameri i koalicija da problem riješite vojno u Ukrajini i to če vam se obiti o glavu i pljuvat če vas svi mali i pišati po nozi svjesni da ste kilavi nedigurnirni strašljivi i da neznate poput zapada Amerike da štitite svoj napadnuti narod u susjedstvu. Nevidite da ste izgubili bitkui da nemate sistema da sprijećite polagano ali sigurno neprimjetno stiskanje omče ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije