Naslovnica Vijesti Hrvatska

(Ne)moćni Kerum: S Maybacha na Passat i u dug od 22 milijuna kuna

Željko Kerum rasprodao je tvrtke, dućane, jahtu, hotele... I sad kaže: Nije sve u novcu
10. travnja 2013. u 07:40 1 komentara 1428 prikaza
kerum, maybach
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Kerum d.o.o. državi je dužan više od 22 milijuna kuna. Taj je podatak objavljen na listi poreznih dužnika. Tvrtka splitskog gradonačelnika, koja više nema ni prodavaonica ni radnika, ostala je dužna državnom proračunu za PDV 20,5 milijuna kuna i 1,7 milijuna kuna poreza na dobit. Kerum d.o.o. ostao je dužan i dobavljačima, od kojih ih je nekoliko zatražilo stečaj, koji je Kerum do sada uspješno izbjegavao podmirujući pojedinačne dugovanje, onako kako koji dođe na red na Trgovačkom sudu u Splitu. Nije samo trgovačko carstvo splitskog gradonačelnika nestalo tijekom četiri godine njegova mandata.

U predizbornu kampanju prije četiri godine ušao je kao jedan od najvećih trgovaca u državi i vlasnik brojnih nekretnina, među kojima je najvredniji hotel Marjan, koji ga je i doveo do potonuća. Danas Kerumovi dućani više ne postoje, a Kerum je prodao hotel na Žnjanu, hotel Neva u Podstrani, tvrtku Koteks. Zgradu Periska prodao je Zvonimiru Kotarcu, a navodno je prodao i zemljište na Marjanu, zbog kojega se podignula velika prašina kada je njegova partnerica Fani Horvat htjela sagraditi restoran.

– Prije četiri godine vozio sam Maybach, sada vozim Passat – kaže Kerum. Ne vozi više ni Joku, luksuznu jahtu od 33 metra. Prodao ju je generalu Čermaku.

U novu predizbornu kampanju opet ulazi s hotelom Marjan, ali ne kao zalogom za budućnost, kao prije četiri godine, već kao utegom oko vrata. Uložio je 113 milijuna eura, hotel nije završio, a ostao je dužan Hypo banci više od 30 milijuna eura. Sada još uvijek traži kupca, a nada se partneru s kojima bi završio hotel i zaradio.

– Ušao sam u poslovne probleme ulaskom u politiku. Prikazivalo me se na perfidan i zločest način te utjecalo se na partnere i banke. Napravila mi se golemu šteta, ali hotel Marjan ću prodati, puno je zainteresiranih za hotel, i riješiti obveza Kerum grupe, koja je ušla u probleme upravo zato što je financirala gradnju hotela – rekao nam je Kerum i zaključio da novac nije najvažnija stvar na svijetu.

>>Kerum o nepotizmu: Je, cilo selo ću stavit, nema toliko ljudi u selu!

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • hrc001:

    Generalu Čermaku :) ima general , on bar zna za sta se borio