Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI 2008.

Nemilosrdna bitka Obame i McCaina za svaki glas

03.11.2008.
u 20:19

Posljednji dan uoči američkih izbora obilježilo je to što su obojica kandidata stišavala euforiju tvrdeći da će stvari biti sigurne tek u ranim jutarnjim satima 5. studenoga. Demokratski kandidat Barack Obama i republikanac John McCain te njihovi potpredsjednički kandidati Joe Biden i Sarah Palin posljednjeg su dana obišli čak 22 mjesta, i to na suprotnim krajevima zemlje.

Uoči izbora umrla Obamina baka


Barack Obama sa svojom bakom, fotografija iz 1979. godine



Opsada Bushovih birača
Za republikance ključna je bila operacija u državama u kojima je George W. Bush pobijedio 2004. godine, gdje su birače koji su tada glasovali za Busha obilazili volonteri ne bi li ih podsjetili da i ovaj put moraju izaći na izbore kako bi osigurali McCainovu pobjedu. Republikanski volonteri to će ponoviti i danas.
Sve o predsjedničkim izborima u SAD-u

McCainu treba Bushova baza, Pennsylvania, Ohio i Florida


Gallup u završnoj anketi daje 11 posto prednosti Obami

Glavni naglasak Johna McCaina na predizbornim skupovima bio je taj da se Obama već ponaša kao da je pobijedio i kao da već sjedi u Ovalnom uredu te je cijelo vrijeme naglašavao da je takvo ponašanje neprihvatljivo za američku demokraciju.

Uz to, ponavljao je da je Obama već postigao dogovor s demokratima u Kongresu o novom prijedlogu zakona za podizanje poreza koji su uz gospodarstvo bili najvažnija tema kampanje. Njegov predizborni stožer u posljednja dva dana neprekidno barata podacima da se rezultati u državama najkritičnijima za pobjedu približavaju i da je razlika toliko mala da bi se stvari još uvijek mogle nenadano okrenuti na McCainovu stranu.

No, neki njegovi ljudi kažu da su Obamina kampanja i stožer najdiscipliniraniji u povijesti predsjedničkih kampanja i da je sve napravljeno pravodobno, a da je njihov kandidat zakasnio najmanje mjesec dana i da zapravo tek sada ima dobru poruku za birače.

Amerikanci biraju za sve nas

Obamin Woodstock

Obama vodi u šest od osam ključnih saveznih država

Barack Obama svoje je veliko finale počeo vrlo očitim i naglašenim zahvaljivanjem svima koji su u dugačkom predizbornom procesu vjerovali u njegovu poruku i uložili svoje vrijeme kako bi zajednički krenuli prema promjenama.

I većina komentatora ustvrdila je da Obama sada žanje plodove odluke donesene na početku kampanje – da pođe u svih 50 država i da na noge podigne ljude koji su na dosadašnjim izborima bili podcijenjeni.

Najjači adut za kraj
“Izlaskom na birališta možete presuditi staroj politici koja vas je dovela u kritičnu poziciju u kojoj ste sada. Ovo je ključan trenutak u našoj povijesti i u njemu vi možete igrati glavnu ulogu”, govorio je Obama na posljednjim predizbornim skupovima neprekidno naglašavajući da od samoga početka kampanje vjeruje u američki narod.

Obama je za kraj kampanje ostavio svoj najjači adut, a to je gospodarska kriza, na što njegov protivnik McCain nije imao pravi odgovor.

Nijedan predsjednik SAD-a nije izabran bez pobjede u Ohiju

Galerija: Springsteen svirao za Obamu

Cibona i NBA liga za Obamu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije