Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bešćutna birokracija

Nemilosrdan zakon: Za dug oduzeli i dječji doplatak

oborovo (1)
Boris Ščitar/Pixsell
30.11.2011.
u 08:00

Očajna majka obilazi šaltere kako bi joj vratili ono što joj prema zakonu uopće nisu smjeli oduzeti

Ni nakon mnogobrojnih javnih apela i tužnih priča s novinskih stranica o protuzakonitim zapljenama primanja koja se prema Ovršnom zakonu ne smiju plijeniti, državna birokracija nije zaustavila ovršno nasilje nad građanima. Oni pod udar ovrhe dolaze zbog duga u koji su zapali, ali to ne znači da više nemaju nikakvih prava i da ih vjerovnik može skinuti do gole kože.

Dva sina na liječenju

Najnoviji slučaj državnog terora događa se u Oborovu kod Zagreba, a žrtva je Vesnica Petriš, samohrana majka šestero djece. Zbog nekoliko neplaćenih pristojba HTV-u ostala je bez dječjeg doplatka te mirovine koju uime njezina preminulog supruga prima 15-godišnji sin Mario. Na rubu očaja, bez kune u džepu, već se mjesec dana snalazi u preživljavanju te poziva mjerodavne institucije da je prestanu “vozati” od šaltera do šaltera i isprave svoju pogrešku.

– Očajna sam, djeca mi nemaju što jesti, imam bolesnog sina koji je operirao dva tumora. Potrebni su mu lijekovi i liječnički pregledi, a ja sam bez novca – kroz suze je protisnula V. Petriš.

Početkom studenoga ostala je bez 2332 kune dječjeg doplatka, a nakon nekoliko dana i bez 1680 kuna obiteljske mirovine.

– Nikad nisam dobila nikakvo rješenje o dugu prema HTV-u, nikakvo upozorenje, a onda, kao grom iz vedra neba, uzmu mi dječji doplatak i ostave nas gladne u doslovnom smislu te riječi – žali se samohrana majka dok uza se stišće Martinu, najmlađu od šestero djece.

A upravo je Martinu, dva dana nakon što joj je ovrha “pojela” prihode, udario autobus pa je završila na bolničkom liječenju. Sin Franjo (14) pati od depresije i odlazi na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Zagreb, dok je Stjepan (16) operirao dva tumora.

Život nikako nije mazio ovu obitelj koja se zbog visokih troškova života iz Zagreba morala preseliti na selo, ali bolju svakodnevicu nisu dočekali.

– Ovdje nemate od koga posuditi ni za kruh. Svi su susjedi siromašni, svatko jedva spaja kraj s krajem, a sada, kada sam ostala bez prihoda, došla mi je i Elektra kako bi iskopčala struju zbog neplaćenog računa. Ako mi vi ne pomognete, ostaje mi jedino da se ubijem – očajna je V. Petriš dok pokazuje hrpu molbi koje je uputila na adresu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Finu ne bi li joj od ovrhe izuzeli zaštićene prihode.

Nemilosrdan zakon

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručuju kako moraju postupati prema zakonu, a on se mora provoditi i kada je u pitanju dječji doplatak.

– Sve dok iz Fine ne dobijemo obavijest o posebnom računu na koji se preusmjeravaju sredstva koja zakon štiti, mi ih ne smatramo zaštićenima. Dječji doplatak ili mirovina u slučaju djece samohrane majke izuzeti su od ovrhe tek ako su uplaćeni na poseban račun, a ako nisu, mi ćemo dobiti kaznu ne postupimo li prema zakonu – objasnili su iz mirovinskog zavoda. Neslužbeno ističu kako slučaj samohrane majke šestero djece nije njihov, već problem cijelog sustava koji provodi ovršni postupak.

Prema podacima Fine, u rujnu je u Hrvatskoj zbog ovrhe bilo blokirano oko 165.000 računa građana, a otvoreno je 78.000 posebnih računa radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti.

Ovrha se prema zakonu ne smije provoditi nad socijalnom pomoći, naknadom za privremenu nezaposlenost, dječjim doplatkom, stipendijama i naknadom za štetu koja je nastala zbog narušena zdravlja, ali tek kada se ta primanja uplaćuju na poseban, zaštićeni račun.

I upravo u tome dijelu ovršnoga postupka praksa pokazuje da je on nepravičan prema dužnicima – zaplijenit će vam sva primanja, a ona koja ne smiju vratit će vam tek nakon što otvorite zaštićeni račun. A procedura traje danima, tjednima...

Samo je u Zagrebu do kraja listopada zabilježeno 27.247 ovršnih postupaka, a godišnje se, prema podacima koje smo nedavno dobili od sudskih ovršitelja, u Zagrebu bilježi između 2000 i 3000 deložacija iz stanova i kuća koje su otišle “na bubanj”.

Komentara 174

MU
munjara
23:16 30.11.2011.

imate Hrvatsku!!!!

SA
sanna48
09:08 30.11.2011.

Hrvati su u posljednjih 20 godina nanijeli sami sebe vise stete nego sve vojske, okupacije, ratovi, diktature , strani osvajaci zajedno kroz cijelu povijest.

OB
-obrisani-
08:54 30.11.2011.

Za 200 robovlasnika i njihovih satelita nema krize,ostali ..jebga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije