Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propust giganta

Nemarni British Petroleum znao je da će doći do katastrofe!

bp
AFP
26.05.2010.
u 22:00

Predstavnici tvrtke priznali su da su mjerni uređaji na platformi pokazivali da u bušotinu ulazi veća količina plina, što je jedan od znakova nadolazeće eksplozije.

Puna 24 sata prije nego što je došlo do kobne eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, bilo je bezbroj upozoravajućih signala koji su govorili da bi se mogla dogoditi eksplozija. Tijekom saslušanja pred američkim Kongresom predstavnici British Petroleuma priznali su da su mjerni uređaji na platformi pokazivali da u bušotinu ulazi veća količina plina, što je jedan od znakova nadolazeće eksplozije. Uz to, u nastojanju da se problem sanira, povučeni su neki potezi koji su najvjerojatnije pridonijeli eksploziji umjesto da je spriječe.

Cement miješali s blatom

Dnevnici koji se na platformama redovito vode pokazuju da su malo poslije ponoći i ujutro kada je došlo do eksplozije svi napori bili usmjereni prema začepljivanju bušotina i stavljanju poklopca iznad njih kako bi se platforma mogla odvojiti i premjestiti na druge bušotine. BP je za taj posao angažirao tvrtku Halliburton, a čini se da posao nije bio dobro obavljen zbog loše kvalitete cementa i zato što se on prilikom spuštanja u bušotinu miješao s blatom. BP u jednoj od svojih bilježaka također navodi da je bilo problema sa sustavom ventila i hidrauličnih pumpi koje bi u slučaju havarije trebale automatski začepiti bušotinu, i to najmanje pet sati prije eksplozije. Neke bilješke također pokazuju da je osoblje na platformi ignoriralo sva ta upozorenja. Jedan sat prije nesreće svima je trebalo biti potpuno jasno da su stvari izmaknule kontroli.

Djelomična odgovornost

Iako BP prihvaća odgovornost za havariju, njegovi čelnici ne propuštaju naglasiti da je Transocean, vlasnik platforme, suodgovoran za sve što se dogodilo. Odbor zastupničkog doma za energetiku i trgovinu više od dva tjedna prikuplja dokazni materijal, no kako je izvor većine podataka upravo BP, bit će pokrenute neovisne istrage.

Ključne riječi

Komentara 8

JS
ja sam gladan
23:27 26.05.2010.

Blato , ha, ha. Hrvatski - isplaka. Kad novinar želi napisati ovakav članak, mora se malo potruditi da upozna materiju o kojoj piše. Da neznam o čemu se radi,ovaj članak bi pročitao i mislio kako sve opisano ima smisla,a ovakoako se mogu samo smijati.

OB
-obrisani-
23:57 26.05.2010.

Al ste vi neki cudan narod pa volite da ispravljate novinare. Ma nije novinar MARA to tamo busila pa da zna sta je blato a sta neki cement u rupi....

KR
krilnik2
23:02 26.05.2010.

Sa kojim se to blatom mijesao cement? \"Drilling mud\" nije blato nego smjesa za hladjenje svrdla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije