Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tematska skupština

'Nemamo pravo živjeti lošije nego ostali dijelovi Hrvatske'

Skupština Požeško – slavonske županije, portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/5
10.09.2013.
u 22:30

–Mi smo s EU potpisali da će za 7 godina, eventualno plus tri hrvatski građani postati vlasnici zemljišta. Međutim već 21 mjesec ništa se ne događa po tom pitanju, kazao je dožupan Jakopović

Donošenje Strategije razvoja hrvatske poljoprivrede, rješavanje problema raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, donošenje mjera ruralnog razvoja, rješenje stočarske proizvodnje, posebno mljekarske industrije te donošenje rebalansa državnog proračuna kojim bi se osiguralo 700 milijuna kuna za izravna plaćanja u poljoprivredi za ovu godinu, zaključci su danas održane tematske sjednice Skupštine Požeško – slavonske županije.

Teško stanje u poljoprivredi, kako je kazao u uvodu župan Alojz Tomašević (HDZ), na čiji prijedlog se i sazvala Skupština, potaknula je sve slavonske župane da danas sazovu sjednice na kojima se raspravljalo o istoj temi. Željko Jakopović (HSS), dožupan za gospodarstvo podrobnije je izložio neke od najvećih problema u poljoprivredi. Jedan od suštinskih problema kod nas je, kako je kazao, problem raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

–Mi smo s EU potpisali da će za 7 godina, eventualno plus tri hrvatski građani postati vlasnici zemljišta. Međutim već 21 mjesec ništa se ne događa po tom pitanju. Drugi veliki problem su izravna plaćanja gdje je bilo dosta anomalija i zloupotreba. Potpore u poljoprivredi ove godine isplaćene su za 35 posto manje prethodne godine – kazao je dožupan Jakopović. Upozorio je da Vlada još nije izdefinirala mjere ruralnoga razvoja koje trebaju biti upućene Europskoj komisiji kako bi mogli u idućoj godini koristiti sredstva koja nam stoje na raspolaganju, a bez kojih bi lako mogli ostati.

U raspravi su posebno bili aktivni vijećnici HDSSB-a. Tako je Vladimir Petošić upozorio kako svake godine gubimo u najvećem dijelu poljoprivredno stanovništvo, a tako će se i nastaviti ako se nešto ne poduzme. Isto tako je upozorio kako saborski zastupnici iz Slavonije, trenutno ih je 28, kroz sve prošle sazive nisu se previše zalagali za rješavanje ovoga problema. A politička volja jedan je važnih preduvjeta da se ova problematika počne rješavati. Franjo Odobašić (SDP) upozorio je da stanje u poljoprivredi ne može biti gore te da je dobro da se konačno netko sjetio sazvati tematsku sjednicu. Smatra da se općine i gradovi trebaju uključiti u poticanje poljoprivredne proizvodnje, a kao pozitivan primjer takvog poticanja naveo je grad Požegu.

Davor Marković (HDSSB) smatra da bi se poljoprivrednici u Hrvatskoj trebali odmaknuti od tradicionalne proizvodnje te se posvetiti više proizvodnji onoga što se traži na tržištu kao što je proizvodnja egzotičnog voća i povrća gdje se na manjim površinama može dobiti zadovoljavajući prihod, poljoprivrednih kultura za bio masu, orijentacija na ekološku poljoprivredu, plansko pošumljavanje i slično. Župan Tomašević na kraju rasprave se zahvalio na svim prijedlozima ističući da on sam ne može i ne želi upravljati županijom te pozvao sve da pomognu da iziđemo iz gliba u kojem se ova županija i cijela Slavonija nalaze. Posebno je ukazao na nužnost udruživanja seljaka i zadrugarstvo jer bez toga se ne može naprijed.

-Mi nemamo pravo živjeti lošije i biti siromašniji od drugih krajeva Hrvatske. S ostalim slavonskim županima borit ću se da slavonski proizvodi budu u ponudi u idućoj turističkoj sezoni, i ne samo na Jadranu. Napravimo svoj brend i izvozimo ga – poručio je župan Tomašević.

Zaključci sa sjednice bit će proslijeđeni na adresu Vlade, Ministarstvu poljoprivrede i ostalih nadležnih institucija.

>>U gradskoj upravi Požege plaće niže za 20 do 30 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije