Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad bez plaće

Nemamo ni za gablec ni za gorivo!

'11.04.2011. M-Profil, Zabok - Radnici M-Profila u 6 u jutro zapoceli su strajk zbog neisplacenih placa. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
12.04.2011.
u 08:18

Vlasnik zabočke tvrtke Zdravko Valec kupio je skupe stanove u Samoboru i direktori tvrde da tvrtki dobro ide, kažu radnici

Nezadovoljni jer nisu primili plaće za prva tri mjeseca ove godine, a nije im plaćen ni tzv. terenski rad za prosinac prošle godine niti siječanj, veljaču i ožujak ove godine, radnici zabočkog poduzeća M-profil jučer su po dolasku na posao stali s radom, tražeći od vodstva poduzeća informacije o situaciji u tvrtki, odnosno odgovor kada će im biti isplaćene zaostale plaće.

Očaj i strah

Kako kaže djelatnik M-profila koji želi ostati anoniman, od vlasnika poduzeća Zdravka Valeca dobili su odgovor da će im jedna plaća biti isplaćena kroz dva dana, a preostale do kraja mjeseca.

Radnici su na to rekli da nemaju novca ni za topli obrok i gorivo, odnosno prijevoz do radnog mjesta pa im je navodno rečeno da odu kućama na dva dana dok se plaće ne isplate, što su oni i učinili.

Djelatnik M-profila koji nam se obratio ističe da su radnici očajni i boje se da neće biti plaćeni za svoj rad, banke im blokiraju račune i smanjuju dopuštene minuse zbog neredovitih primanja, a inspektori ne poduzimaju ništa da bi zaštitili radnike i njihove obitelji pretrpane dugovima i kreditima koje ne mogu plaćati. Navodi da, kada bi se u M-profilu pojavila inspekcija, radnici moraju lagati da ne rade prekovremeno, da ne primaju dio plaće na ruke u gotovini i da imaju slobodne subote, a istina je sasvim drugačija. – Vlasnik M-profila Zdravko Valec kupio je skupe stanove u Samoboru, nove autobuse koji registrirani stoje u krugu tvrtke, a direktori govore da tvrtki dobro ide.

Nema ni on

Do početka 2009. plaće su bile redovite, a sada je sve to prošlost – piše u pismu, u kojem se navodi da je radnicima smanjeno pravo na korištenje godišnjeg odmora za četiri dana, cjelokupna primanja smanjena su za 15 posto, troškovi prijevoza po pola kune po kilometru isplaćuju se u bonovima i kasne po nekoliko mjeseci.

– Nemamo više novca za gablec ni za gorivo do posla, a kažu nam da se snađemo jer nema ni gazda. Kada se pojavi potreba za duljim radom u tvrtki od osam sati, radnik se ne pita može li dnevno raditi 10, 11 ili 12 sati, a bilo kakvom primjedbom ili komentarom dobili bismo odgovor da idemo na burzu – kaže djelatnik u pismu, dodajući da se radnicima odbija svakog dana 30 minuta za gablec, da rade osam i pol sati, a piše im se osam. Upozoravajući na brojne probleme radnici pozivaju i inspekciju da poprati dolazak i odlazak radnika u tvrtku i koji put obiđe gradilišta u popodnevnim satima i subotom, pa čak i nedjeljom, tvrde. O situaciji u M-profilu uputili smo upit Valecu, no njegov odgovor nismo dobili. 

Komentara 16

PZ
Pravda_za_sve
10:18 12.04.2011.

Kada bi se i uredeski bezkičmenjaci pokrenuli možda bi se počeo slušat radnik.. Mogu se sramiti oni koji sjede po uredima i čekaju da netko drugi tjera pravdu za njih dok oni mudro šute i čuvaju svoja leđa.. SVAKA VAM ČAST!

HA
habibi
11:18 12.04.2011.

Ti si jako pametan dečko, pa možda bi se trebao zapitati možda su uredski beskičmenjaci doblili plaću, zašto bi se borili za Vas?? A s druge strane kad ste tako pametni, zašto ste otišli doma na godišnji, ako štrajkate onda štrajkate, a ne da Vas pošalje doma i još Vam uzme godišnji!! USKOK

KI
kiki29
19:42 13.04.2011.

kum, teško da i njega zanima, tu više nema mesa, a oni nisu vegetarijanci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije