Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra odluka eu

Nema više carine na bešavne cijevi, ali nema ni bešavnih cijevi

'11.06.2010., Sisak - CMC Zeljezara Sisak. Radnici na lijevanju zeljeza.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
06.07.2012.
u 20:41

Uz antidampinški namet od 29,8 posto proizvodi su bili nekonkurentni te je i prijašnji vlasnik zbog toga zaustavio proizvodnju

Europska unija ukinula je zaštitne antidampinške carine za bešavne cijevi iz Hrvatske, što će Željezari Sisak napokon otvoriti europsko tržište koje joj je dosad – zbog visokih cijena njihovih proizvoda – u praksi bilo nedostupno. Odluka Vijeća Europske unije kojom se uvoz cijevi iz Hrvatske oslobađa nameta od gotovo 30 posto, stupila je na snagu u srijedu.

Carinu od 29,8 posto na bešavne cijevi EU je uvela još 2006. godine, a upravo su zbog visokih nameta proizvodi Siščana bili nekonkurentni na europskom tržištu. Posljedično, neisplativost je bila razlog zbog čega je prijašnji vlasnik Željezare, američki CMC, odustao od proizvodnje.

Novi vlasnik, talijanski Danieli, kupio je željezaru, no već su tada dolazili signali iz Bruxellesa i hrvatske Vlade da će nameti biti ukinuti. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica još je krajem ožujka razgovarao s europskim povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom, nakon čega je izjavio kako je dobivena jasna potvrda i uvjeravanje povjerenika De Guchta da Komisija razumije da su se promijenili razlozi zbog kojih su uvedene antidampinške carine.

I dok su hrvatske bešavne cijevi oslobođene nameta, on i dalje ostaje na iste proizvode iz Ukrajine i Rusije. Jer – kako se kaže u zaključcima Vijeća EU od 26. lipnja – uvoz iz Hrvatske je minoran, štoviše proizvodnja je potpuno prestala te nije za očekivati da će se situacija uskoro promijeniti.

Nakon ovoga, Hrvatska bi u razgovorima s Europskom komisijom trebala osigurati povoljniji tretman hrvatskih proizvoda na tržištu država CEFTA-e, koje je važno za Hrvatsku, ali iz kojeg nakon ulaska u Uniju za godinu dana, Hrvatska izlazi i tako gubi beneficije za domaće izvoznike.

Komentara 24

LI
LILLIT
21:15 06.07.2012.

Gospodjo Veljkovic Ako nema besavnih cijevi, mozda onda ima bezsavnih cijevi.(cijevi bez savova) Gdje ste Vi ucili hrvatski jezik?

TH
than
21:30 06.07.2012.

Ne stize kasno, nego bas kada treba - ali za njih. Nakon sto to vise ne proizvodimo. Eto kako ta EU misli na nas, a mi samo sto nismo kolektivno prodali oba bubrega da udjeom u tu EU. Mada koliko su nas 'domoljubi' zaduzili, mogli bi uskoro i po jedan bubreg traziti za vracanje kredita i koru kruha.

Avatar nekakav
nekakav
21:05 06.07.2012.

kako nas ta e unija čini bogatijima! divota jedna. carine postoje.. vidimo za koga. pa zar je to slobodna trgovina? slobodno tržište? ne, sve je kontrolirano. na sreću, kinezi i indijci, pa i rusi, proizvode sve više pravih proizvoda, imaju sirovine, energije.. sve ono što europa nema. žalosno je znati što smo mi generacija koja će doživjeti poraz europe u svjetskim razmjerima. amerika je već popušila. s onolikim dugom, kriminalom doma, nemaju šanse opstati ni ko država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije