Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati istrage

'Nema veze između policijskog postupanja i Azapovićeve smrti'

Ranko Ostojić (1)
Petar Glebov/PIXSELL
07.05.2013.
u 09:38

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare predstavio je rezultate unutarnje kontrole u vezi smrti 18-godišnjeg navijača Marka Azapovića.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare predstavio je rezultate unutarnje kontrole u vezi smrti 18-godišnjeg navijača Marka Azapovića.

Unutarnja kontrola utvrdila je da Azapović nije umro od premlaćivanja nego, kako je pokazala obdukcija, prirodnom smrću. 

– Policija je obavila 27 obavijesnih razgovora i tijekom kontrole pregledala hrpu dokumentacije te je obavljen vrlo ozbiljan posao – kazao je ministar Ranko Ostojić. Toksikološko vještačenje još se čeka, a njime će se utvrditi je li do srčanog zastoja došlo zbog tableta ili opijata. Najvažnija činjenica koju je danas izrekao ministar je da policija nije ozlijedila Marka Azapovića.

Kronologija "slučaja Azapović"

Ministar je iznio i cijelu kronologiju "slučaja Azapović". Dana 28. veljače Azapović je u policiji u Županji prijavio krađu od oko devet tisuća kuna, a drugi je dan povukao prijavu kazavši da je lažno prijavio kazneno djelo. Protiv njega je tada podnesena kaznena prijava zbog lažnog prijavljivanja.

Dana 18. ožujka županjski su policajci obavili obavijesni razgovor s Azapovićem u vezi porijekla novca čiju je krađu prijavio, a tada je Azapović priznao počinjenje "više imovinskih kaznenih djela na štetu osobe s kojom je u rodbinskoj vezi". U 17 sati policajac je rekao Azapoviću da je uhićen, a o tome je pola sata poslije obaviješten i njegov otac.

Dana 19. ožujka oko 17 sati predan je pritvorskom nadzorniku koji je napisao da Azapović tada nije imao vidljivih ozljeda na tijelu, a sam Marko tada je izjavio da nema zdravstvenih tegoba.

Dana 20. ožujka u jutarnjim ga je satima ispitao zamjenik Općinskog državnog odvjetništva za mladež u Vukovaru te je u 9.30 sati pušten na slobodu.

"Ni u jednom trenutku nisu uporabljena sredstva prisile"

"Ni u jednoj fazi postupanja policije prema Marku Azapoviću nisu uporabljena sredstva prisile pa ni preventivno, niti se on žalio na postupanje policijskih službenika prema njemu", piše u izvještaju Unutarnje kontrole koji je predstavio Ostojić.

Dana 20. ožujka u 19 sati Azapović je zatražio pregled u županjskoj Hitnoj pomoći, a liječnik je utvrdio da nema vanjskih ozljeda ni tragova nasilja. U 20.15 sati zaprimljen je u Opću županijsku bolnicu Vinkovci u kojoj mu je liječnik utvrdio lakše ozljede – dva manja hematoma i crvenilo na prsima i koljenima.

Potom su policajci ponovno obavili razgovor s Azapovićem kada je rekao da se u bolnicu javio samo "kako bi kod roditelja umanjio svoju krivnju zbog počinjenih kaznenih djela i narušenih odnosa s članom rodbine koji je oštećen kaznenim djelima".

Dana 21. travnja Azapovićev je otac javio policiji da Marko leži u krevetu i ne daje znakove života, a na mjestu događaja je mrtvozornik utvrdio da na tijelu nema znakova vanjskog ozljeđivanja.

"Nema uzročno-posljedične veze između policijskog postupanja i smrti"

"Dana 22. travnja 2013. godine na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru obavljena je obdukcija nad tijelom Marka Azapovića i patolog na tijelu nije pronašao tragove nasilja te je utvrdio da je smrt nastupila prirodnim putem – zastojem rada srca zbog poremećaja srčanog ritma", utvrdila je Unutarnja kontrola MUP-a.

– Može se zaključiti da ne postoji uzročno-posljedična veza između cjelokupnog policijskog postupanja policijskih službenika Policijske postaje Županja nad Markom Azapovićem 18. i 19. ožujka 2013. godine i njegove naprasne smrti 21. travnja, 31 dan poslije – kazao je ministar Ostojić te dodao da nije utvrđeno kako su policajci u tom slučaju prekoračili svoje ovlasti i da tijekom istrage nije bio izložen "fizičkom ili psihičkom zlostavljanju".

Navijačka solidarnost

Za slučaj nesretnog torcidaša iz Županje, koji je podlegao ozljedama koje su mu, navodno, nanijeli policajci, čuli su navijači diljem svijeta te mu je na mnogim stadionima odana počast transparentima. "Marko A. Policajci su ga mučili i ubili", poručili su navijači dortmundske Borussije proteklog vikenda na utakmici s Bayernom. "Ubojstvo u Hrvatskoj, ubojstvo je bilo gdje", pisalo je na transparentu navijača Eintrachta. Podrška mu je dana i Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Kosovu, Makedoniji, Australiji...

Markova obitelj za smrt optužuje policajce u Županji. U njegovoj sobi pronašli su nalaz od 20. ožujka na kojem je pisalo da je pretučen u policiji. 

– Uočljivi su bili hematomi na vratu, jedan manji na koljenu, bila su mu natučena dva rebra i natečen vrat. Tada smo tek doznali da je dobio batina jer nam se nije žalio na bolove. Na obdukciji je utvrđeno da je umro od ugruška u srcu, a kako je drukčije taj ugrušak mogao nastati nego od batina koje je dobio – kazao je njegov brat Vjekomir.

– Pustili su ga (policija nap. a.) 20. ožujka ujutro jer nisu ništa našli za što bi ga okrivili. Govorio je da su ga u policiji pljuskali po licu, hvatali za vrat i udarali po tijelu, a sve te ozljede utvrdio je i dežurni liječnik pa zato sumnjamo da bi te batine mogle biti uzrok nastajanja ugruška i smrti – kazao je brat Vjekomir.

>>'Naš Marko umro je jer ga je policija brutalno prebila'

>>Istraga u policiji – Mladića su pretukli vezanog za stolac

>>Navijači od Sydneyja do Porta odali počast Marku Azapoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije