Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darivanje krvi

“Nema većeg zadovoljstva od spašavanja nečijeg života”

Darivanje krvi
Marijan Sušenj/PIXSELL
29.10.2012.
u 11:59

– Lani smo prikupili 7910 doza krvi, po čemu smo na drugom mjestu u Hrvatskoj – kaže Z. Janković iz Crvenog križa

Koprivničko-križevačka županija već nekoliko godina po broju dobrovoljnih darivatelja krvi nalazi se na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj. Prema riječima ravnatelja Društva Crvenog križa županije Zdravka Jankovića lani je prikupljeno 7910 doza krvi, što iznosi 6,93 posto na sto stanovnika, a ove godine zaključno s mjesecom rujnom 6327 doza.

Pohvalno je i da je lani krv prvi put dalo 396 osoba. U Podravini i Prigorju inače živi 49 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta, a šestorica od njih, koji su ove godine ušli u “klub sto”, primili su na prigodnoj svečanosti povodom Dana darivatelja krvi zlatnu narukvicu od predsjednice županijskog Crvenog križa Liljane Šajatović-Ivanković i srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina od zamjenika župana Darka Sobote. Ovogodišnji laureati su Zlatko Kišićek, Marijan Krsnik, Stjepan Šijak, Branko Šket, Dragutin Soldić i Mirko Tkalčić.

Dobitnicima vrijednih priznanja osobno je čestitao i Koprivničanac Stjepan Lončar (57), sa 143 dobrovoljnih davanja krvi rekorder u KC-KŽ županiji. Sretan što ima sve više darivatelja kazao je da nema većeg zadovoljstva od spoznaje da se darivanom krvlju nekome spašava život.

– Kobasice i čaša vina koje dobijemo nakon vađenja krvi u cijeloj priči potpuno su nebitni. To je više da se malo podružimo, a kome je slabo da vrati energiju – kazao je Lončar koji krv daruje još od 1973. godine, a za svoju humanost dobio je mnoga priznanja, među kojima je svakako najvrjednija Medalja Grada i Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, odlikovanje koje mu je uručio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

– Želja mi je doći do brojke od 200 darivanja krvi. Ako Bog da i posluži me zdravlje, vjerujem da ću uspjeti – istaknuo je Lončar, inače zaposlenik Državnog inspektorata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije