Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaposlenost

'Nema strategije da se spriječi odlazak mladih ljudi, šteta je golema'

doktori znanosti
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
24.12.2014.
u 08:57

Imamo 500 poslijedoktoranada koji su zaposleni na fakultetima i institutima. Oni imaju 10-godišnji rok da doktoriraju i da se stalno zaposle. Kako nema zapošljavanja u javnoj službi, oni čekaju da netko ode u mirovinu, a rok istječe uskoro. Ne preostaje im drugo nego da odu

Statistike o nezaposlenosti mladih su poražavajuće. Vlada velikom brzinom nudi nove i još novije reforme, no bez obzira na to, sve se više mladih i obrazovanih odlučuje napustiti Hrvatsku: pretpostavlja se da se samo u 2014. iz zemlje odselilo 30.000 ljudi. Kako zaustaviti odlazak najboljih i tko je sve kriv za visoku nezaposlenost onih koji ostaju, govorilo se sinoć u emisiji Otvoreno HRT-a.

Gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik HDZ-ova odbora za financije Tomislav Čorić, demograf s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Nenad Pokos te član uprave Selectija Aleksandar Zemunić.

– Jedino što Hrvatska može pružiti mladim ljudima je otvaranje radnih mjesta. Za građevinarstvo nema posla, tako je i za neke druge struke. Otvaramo radna mjesta, zapošljavaju se mladi ljudi, ove godine je posao našlo 220.000 ljudi, ali sedmogodišnja kriza je učinila svoje. Istodobno smo izgubili 200.000 radnih mjesta. Koja je to industrija koja će se razvijati u Hrvatskoj? Problem koji Hrvatska ima je i neusklađenost obrazovnog sustava i potreba zapošljavanja – rekao je Mrsić.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Mi u Hrvatskoj o punoj zaposlenosti možemo samo sanjati. Hrvatska je zemlja s jednom od najviših stopa nezaposlenosti. Trebaju se pokrenuti investicije, morate imati adekvatni ekonomski model i politiku. Hrvatska nema u ovom trenutku ekonomsku politiku – rekao je Čorić.

– Nema strategije da se spriječi odlazak mladih ljudi. Ovo što se događa u zadnjih godinu i pol je treći val koji se nije trebao dogoditi u tolikom broju – smatra Pokos koji je dodao da je šteta golema, visoko obrazovanje je jako skupo, a onda mladi čovjek ode u drugu zemlju. Također stanovništvo stari, premalo je novorođenih, posljedice će se jako osjetiti oko 2030. godine.

Velik je problem i s postdoktorandima.

– Imamo 500 poslijedoktoranada koji su zaposleni na fakultetima i institutima. Oni imaju 10-godišnji rok da doktoriraju i da se stalno zaposle. Kako nema zapošljavanja u javnoj službi, oni čekaju da netko ode u mirovinu, a rok istječe uskoro. Imat ćemo 500 doktora znanosti za koje je na snazi zabrana zapošljavanja. Za njih u jednom trenutku istekom ugovora neće biti posla i što im drugo preostaje nego da odu – rekao je Pokos.

Mladi u Hrvatskoj prilično su nespremni za tržište rada i prvi posao i na tom planu bi se moralo više činiti – treba ih potaknuti da o svojoj karijeri razmišljaju mnogo ranije.

– U Njemačkoj je česta dualnost u školovanju. Njihovi učenici dio vremena provode na nastavi, a dosta vremena provode na praksi. Kod nas toga nema pa mladima nedostaju praktična vještine i iskustva. Nitko ih ne potiče da razmišljaju o svojem školovanju. Sustav obrazovanja ne oblikuje ljude da budu spremni nakon fakulteta za svoj posao u struci – rekao je Zemunić.

Mrsić je naveo da Mrsić da su za sljedeću godinu planirana tri smjera kako zaposliti mlade: samozapošljavanje, rad bez zasnivanja radnog odnosa (plaća je dosad bila 1600 kuna, a sada 2400 kuna), te poslodavci koji mladom čovjeku do 30 godina daju ugovor na neodređeno vrijeme plaćat će manja davanja 2,2% tijekom pet godina.

>> Mladi bez razmišljanja odlaze raditi u Njemačku

Komentara 13

SA
santos008
09:07 24.12.2014.

Raditi na iseljavanju mladih Hrvata i to je neka strategija ,a onda ponovno ''posumljavati'' Hrvatsku kadrom iz Srbije.

TH
than
09:54 24.12.2014.

Ja i dalje govorim da su veci problem oni koji imaju 30+ i koji odlaze. To su obitelji sa djecom koje odlaze. Tu ne gubimo jednu generaciju, vec izgubimo odmah dvije. A i ovo sto se nudi za ove do 30 godina je bolje ne komentirati. Te novce treba daleko pametnije upotrijebiti, jer od ovoga nema nikakve koristi. Samo muvanje oko brojeva na zavodu na nezaposljavanje.

MJ
mjur
09:26 24.12.2014.

Ministre i slicni prodavaci magle, Gdje ce te ih zaposliti ? Gdje zaposliti diplomata s elektrotehnike, strojarstva, IT sektora, kemije, biologije, brodogradnje, geologije, gradjevine, itd. itd. Ti takovi sektori su potpuno unisteni, bolje receno vise ne postoje. Ako neki odd njih ne dobiju posao sluzbenika u Drzavnoj upravi preostaje im samo da odu, drugog izbora nemaju. Izlazak iz Jugoslavije Hrvatska mora platiti i to ima svoju cijenu. Obican algoritam pokazuje da se stanje nemoze promjeniti prije 2050, bez obzira na EU i slicne bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije