Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nema pojma o kreditima, a opomene stižu

Gđa Slavica Đurić-Stipanović svaki dan strepi do kada će raditi u ordinaciji u vlastitoj kući
Foto: Duško Mirković
23.06.2008.
u 16:39

Javni je bilježnik Ante Brekalo ovjerio moj potpis na založnoj izjavi, a ja u njegovu uredu nisam niti bila. To je mom bivšem suprugu Ivanu Stipanoviću poslužilo da stavi hipoteku i na moju polovicu kuće te digne kredit za svoju tvrtku, a ja sam pred gubitkom kuće i egzistencije – kaže požeška stomatologinja Slavica Đurić-Stipanović.

Banka se namirila
Iako sporan potpis, kao i kredit od 900.000 njemačkih maraka, podignut u Bjelovarskoj banci datira iz 1997. godine, S. Đurić-Stipanović za sve je doznala tek 2002. godine nakon što su joj počele stizati opomene. Tada je, kaže, prvi put vidjela papir sa svojim potpisom, zbog čega je protiv javnog bilježnika podnijela i kaznenu prijavu.

Grafološkim vještačenjem utvrđeno je da potpis nije njezin, no Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu. Istovremeno je podnijela tužbu i protiv banke za poništenje hipoteke na njezinu polovicu kuće zato što se temeljila na krivotvorenoj izjavi. Nepravomoćnom presudom Općinski je sud poništio ava tu hipoteku. U banci su odgovorili da slučaj ne mogu komentirati zbog bankovne tajne.

Pritisci i prijetnje
– Novi sam šok doživjela kada je Erste banka, iako se za kredit namirila prodajom drugih nekretnina, prošle godine prodala polovicu kuće koja je pripadala mojem bivšem suprugu. Iako sam nudila znatno veći iznos za otkup te polovice, oni su je prodali Mitru Obradoviću, ravnatelju požeškog Doma zdravlja, prijatelju bilježnika Brekala, za 610.000 kuna, što je ispod svake cijene.

U pozadini svega stoji javni bilježnik Ante Brekalo, koji je dosad kupio mnoge poslovne prostore u središtu grada, a na ovaj način preko Obradovića domoći će se još jednog atraktivnog prostora. Brekalo mi je kazao da se još nitko nije usudio ići protiv njega te mi poručio da za mene u Požegi nema mjesta. Obradović pak stalno šalje Ministarstvu zdravstva dopise u kojima traži da mi se oduzme licencija jer ja radim u prostoru koji je sada i njegov. Poručio mi je da ima jamstva da Županijski sud u Požegi neće potvrditi presudu Općinskog te da će cijela kuća postati njegova. To je još jedan način pritiska na mene i sud – kaže Đurić-Stipanović.

– Legalno sam kupio cijelu kuću koju je banka prodavala na internetu pet godina. Nudio sam gđi Đurić-Stipanović da se nagodimo i podijelimo nekretninu ili da zamijenimo kuće ili da je isplatim, ali nije pristajala. Iako sam vlasnik kao i ona, nekretninu ne mogu koristiti jer, čim uđem u dvorište, ona zove policiju. Nikakva jamstva suda nisam spominjao, ali zbog takve izjave poduzet ću odgovarajuće pravne korake – odgovara Mitar Obradović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije