Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SA SJEDNICE VLADE

Nema krize za umirovljenike – Vlada isplaćuje dug do 20. prosinca

21.11.2008.
u 13:05

Za 160.000 tisuća umirovljenika koji čekaju na povrat duga, bilo da je riječ o onima koji su se odlučili na povrat u punom iznosu ili pak na rate po osnovi obiteljskih mirovina, kriza ne bi trebala otežati dolazak do željenog novca. Naime, kako je najavio premijer Ivo Sanader u uvodu današnje sjednice Vlade za isplatu duga osigurano je 950 milijuna kuna i to još ranije, prodajom Hrvatskog telekoma.

Isplata bi trebala biti, prema najavi predsjednika Vlade, do 20. prosinca ove godine.

Nakon što je ulio nadu umirovljenicima, premijer i ministri nastavili su sjednicu na kojoj je okosnica bilo usvajanje konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu te Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

I u krizi, Hrvatska je društvo znanja
Ponavljajući kako bogati ne bi trebali dobivati besplatne udžbenike, Sanader je najavio kako će uvođenje poreznog broja od iduće godine, jedinstvenog sustava uz ostalo, praćenja i imovinskog stanja svakog građana jedne države, dati informacije o tomu kako razgraničiti tko će na knjige imati, a tko neće imati pravo.

Zoran Primorac, ministar obrazovanja, istaknuo je kako je naša zemlja danas vodeća u Europi po porastu visokoobrazovanih, kojih je sada 41 tisuća više nego prije 4 godine. Tomu će pridonijeti, smatra ministar, i nastavak prakse besplatnih udžbenika koje prema procjenama danas prima 600.000 učenika. Izrazio je optimizam što unatoč teškoj situaciji, Hrvatska i nadalje ostaje društvo znanja.

Nema plaćanja prenamjene za gradnju terena za golf na poljoprivrednom zemljištu
Vlada je u Sabor poslala i Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji, osim što definira tko će i po kojim uvjetima moći unajmiti ili kupovati zemljište u vlasništvu države, definira i kakve će kazne dobivati ako je zemljište dulji period zapostavljeno i zapušteno.

Kao zanimljivost izdvaja se iz ovog prijedloga zakona da sve koji se odluče kupiti poljoprivredno zemljište da bi na njemu podigli terene za golf, Vlada oslobađa plaćanja naknade za prenamjenu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije