Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poklonjena

Nema dokaza je udruzi darovao vrijednu zgradu

Fakultet prometnih znanosti
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
31.10.2013.
u 20:43

Prva presuda koja ide u korist bivšem dekanu Fakulteta prometnih znanosti Draganu Badanjku

Dragan Badanjak (52), bivši dekan Fakulteta prometnih znanosti, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za zloporabu položaja i ovlasti tešku oko 50 milijuna kuna. Optužbi je oslobođena i Udruga za razvoj prometnih znanosti, koja je s Badanjkom dijelila optuženičku klupu.

Osnivač sporne udruge

Oslobođeni su jer sudsko vijeće nije našlo dokaze za ono za što ih se tereti, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već je najavilo da će se žaliti čim dobije pisano obrazloženje presude.

Prema optužnici Badanjak i Udruga za razvoj prometnih znanosti teretili su se zbog malverzacija počinjenih oko zgrade u Kušlanovoj 2 u Zagrebu u vrijeme dok je Badanjak bio dekan fakulteta. Badanjka se teretilo da je omogućio Udruzi, koje su, usput budi rečeno, osnivači bili pojedini profesori s Prometa, a među njima i Badanjak, da stekne vlasništvo nad zgradom u Kušlanovoj 2.Vlasnik te zgrade prethodno je bio Institut prometa i veza, odnosno Fakultet prometnih znanosti koji je osnovao Institut. Dogovorom Badanjka i Ivana Markovića, sada pokojnog predsjednika Udruge za razvoj prometnih znanosti, 2005. kada je zgrada u Kušlanovoj 2 postala vlasništvo Udruge za razvoj prometnih znanosti, Udruga je stekla i pravo raspolaganja prihodima od zakupnine. Prema optužnici, cijeli “posao” bio je napravljen protivno Statutu fakulteta i bez potrebne suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Badanjak se teretio da je potpisao ugovor kojim je bez naplate na Udrugu za razvoj prometnih znanosti prenio osnivačka prava nad Institutom prometa i veza, čim je omogućio da steknu imovinsku korist od oko 50 milijuna kuna, za koliko je oštećen Fakultet prometnih znanosti.

Četrdesetak optuženih

Ova presuda prva je povoljna za Badanjka u njegovu srazu s pravosuđem. Svojevremeno je bio jedan od glavnih sudionika u aferama Indeks 1 i 2, koje su razotkrivene u rujnu 2008. kada je bio i uhićen. Te afere bavile su se ilegalnim upisima na fakultet te kupnjom i prodajom ispita. Na optuženičkim klupama završilo je četrdesetak osoba – što studenata, što profesora te posrednika – a Badanjak je na kraju osuđen u oba postupka.Zbog ilegalnog upisivanja studenata osuđen je na dvije i pol godine zatvora. Zbog zloporabe u vezi s ispitima osuđen je na 10 mjeseci zatvora.

 

Komentara 2

DH
dalibor.hren
12:31 02.11.2013.

Istina je ali nema dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije