Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prnjatova skupina

Nema dokaza da je bio narkoboss, a kao bravar zaradio 10. mil. eura

'25.10.2010. Rijeka - Pocelo sudjenje narkodilerima na Zupanijskom sudu. Privodjenje na raspravu Milana Stifanica(na slici) i Dalibor Silica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/7
04.04.2012.
u 12:00

Stjepan Prnjat uhićen je u Frankfurtu, a poslije je izručen Italiji i zbog trgovine drogom osuđen na deset godina i osam mjeseci zatvora. U Puli je istodobno bio uhićen njegov glavni čovjek u Hrvatskoj – Milan Štifanić.

Kad je u akciji “Kolovoz” 2007. godine razotkrivena jedna od najvećih mreža međunarodnog lanca trgovine kokainom i heroinom, koja se granala Europom do Hrvatske, a droga je, kako je ustanovljeno, stizala iz Hondurasa i Kolumbije, našem su USKOK-u i njegovoj riječkoj zamjenici ravnatelja Sajonari Čulini sa svih strana stizale pohvale. Povezali su sve karike velike kriminalne hobotnice i identificirali glavnog narkobosa, dotad relativno nepoznatog Stjepana Prnjata. Uhićen je u Frankfurtu, poslije izručen Italiji i zbog trgovine drogom osuđen na deset godina i osam mjeseci zatvora. U Puli je istodobno bio uhićen njegov glavni čovjek u Hrvatskoj – Milan Štifanić.

Ne drži vodu

Tako je počelo, a nakon četiri i pol godine, ovoga ponedjeljka, Čulina, koju su bili prozvali ženom koja je srušila kokainsku mafiju, u sudnici Županijskog suda u Rijeci naizgled je mirno slušala sutkinju Iku Šarić, koja je obrazlagala da njena optužnica “ne drži vodu”. U sudnici nije bilo ni jednog od optuženih – Štifanić i njegov diler Dalibor Šilić nisu došli na izricanje presude, a Prnjatu i njegovoj majci, dvjema sestrama i ženi sudilo se u odsutnosti. Nema dokaza za trgovinu golemim količinama droge, a još manje za pranje milijuna eura, ukupno je riječ o 14 milijuna eura zarađenih od 2000. do 2007. godine u tom poslu i uloženih u legalne tokove gdje su od prljavog postali čistim novcem.

Izrečenom presudom, zasad nepravomoćnom, koju je Čulina, što joj inače nije svojstveno, nazvala skandaloznom, Štifanić i Šilić osuđeni su zbog prodaje samo dva kilograma kokaina, prvi na pet i pol godina zatvora, a drugi na četiri godine. Štifaniću se oduzima nešto više od pola milijuna kuna pronađenih kod njega, a kako je oslobođen optužbi za pranje novca, prijedlog da država postane vlasnikom kuće u Puli i vikendice u Ližnjanu zasad je odbijen. Do pravomoćnosti presude ta imovina ipak ostaje zamrznuta. Oslobođen je i od obveze da državi plati čak pet milijuna eura koje je zaradio u trgovini drogom. Nema dokaza, ustvrdilo je vijeće.

Narkobosu Prnjatu i njegovima milijuni eura u nekretninama i na računima banaka, koji sudu nisu prljavi jer nema dokaza da potječu od dugogodišnje trgovine drogom kojom se glava obitelji bavila, također ostaju zamrznuti, no postane li presuda pravomoćna, moći će slobodno raspolagati novcem. Samo Prnjat, nezaposleni metalski radnik, koji je, prema poreznicima, od 1990. do 2007. godine bez prihoda, na jednom slovenskom računu ima 4,7 milijuna eura zarađenih od prodaje vile. Na još deset računa u bankama uštedio je vrtoglavih 1,5 milijuna eura, nakon uhićenja pronađeno je kod njega 800.000 eura pa je, kad su zbrojili sve, USKOK tražio oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima: 3,6 milijuna kuna, 7,37 milijuna eura, 14.500 dolara, stan u središtu Lovrana i porsche.

Bez dlake na jeziku

Očiti golemi nerazmjer imovine i prihoda u slučaju Prnjata i Štifanića prošao je zasad nekažnjeno. Zamjenica ravnatelja USKOK-a S. Čulina najavila je žalbu i prvi put u karijeri javno, bez dlake na jeziku, prozvala sutkinju Iku Šarić da je presudila suprotno Kaznenom zakonu, Ustavu i konvencijskom pravu. Talijansku presudu, kojom je prema sutkinji Šarić Prnjat već kažnjen i zbog trgovine drogom i zbog pranja novca, Čulina smatra pogrešnom.

Komentara 32

Avatar Pataren
Pataren
12:44 04.04.2012.

pa bravar je bio i marsal tito,imao vile,gradovi se po njemu zvali,kariro sofiju loren a richard burton ga glumio u filmu.ja ne vidim gdje je problem ako je covjek bravar.

DO
Domi
12:45 04.04.2012.

\"Sutkinji\" Iki Šarić pod hitno poslati Uskok (iako je vjerojatno sakrila lovu!)

IB
istina_boli
12:17 04.04.2012.

Taj tip je bio glavna konkurencija sipcima koji vladaju hrvatskom pa je zato i uhapsen. Da nije Kretenmarku i njegovim sipcima ugrozavao heroionski biznis, ne bi ga ni takli. Uz to on bar ima struku, bravar pa se boje da ne bi i njihovu bravu otvorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije