Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
B.A.B.E.:

'Nema bojazni od pravnog kaosa zbog suspendiranja Obiteljskog zakona'

B.a.b.e.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
14.01.2015.
u 16:35

Znali smo i prije svoj posao pa ćemo ga raditi i dalje, poručuje Nataša Pećarević

– Nema bojazni od pravnog kaosa zbog suspendiranja novog Obiteljskog zakona. Znali smo i prije svoj posao pa ćemo ga raditi i dalje, poručuje Nataša Pećarević, jedna od osam odvjetnica okupljenih oko B.a.b.a. koje su pokrenule zahtjev za ocjenu ustavnosti sada suspendiranog Obiteljskog zakona.  

Sanja Sarnavka osvrnula se na očitovanja predlagatelja zakona, po kojem se OZ morao mijenjati jer su presude po starom Obiteljskom padale na europskom Sudu za ljudska prava:

– Osim u jednom slučaju, sve su pale zato što institucije nisu provodile zakon – rekla je Sarnavka. Tvrdnja da je u tri mjeseca primjene novog OZ-a podignuto samo deset tužbi za razvod ne znači da je zakon dobar, istaknula je odvjetnica Sanja Matovina Lulić, već da  parovi koji prolaze obavezno savjetovanje i sastavljaju roditeljski plan nisu stigli do suda. Ines Bojić opovrgnula je tvrdnje da stari OZ nije usklađen s međunarodnim konvencijama, a Ljubica Matijević Vrsaljko prozvala je pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić da je u sukobu interesa jer je bila članica radne skupine za izradu OZ-a. 

– Njena je prethodnica Mila Jelavić imala 85 primjedbi, od kojih je Milas odustala i to obrazlaže da su one dvije osobe. Ali pravobraniteljica je institucija, a ne osoba – ustvrdila je.

Odvjetnice su istakle kako, nakon svega, nitko nije pobijedio te da bi ovu situaciju radije mijenjale za na vrijeme uvažene primjedbe i kvalitetno napravljene zakonske izmjene.

>> Zakon diskriminira rastavljene očeve i djecu im pretvara isključivo u financijsku obvezu

>> Stručnjaci: Obiteljski zakon treba ukinuti!

Komentara 10

DU
Deleted user
17:12 14.01.2015.

Pravn kaos je izbjegnut upravo radi suspenzije obiteljskog zakona. Opačićki i njoj sličnim "drugarima" je u interesu ostaviti što veći kaos iza sebe.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
17:12 14.01.2015.

Jadan onaj koga brane ove b.a.b.e.

CI
cicibela
17:19 14.01.2015.

A tko će platiti diletantizam gospođe Opačić i cijele Milanovićeve Vlade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije