Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO Službenici UNO-a progovorili o akciji u Mostaru u listopadu prošle godine

Nelegalno izuzeti dokumenti iz Elektroprivrede HZ HB

22.05.2009.
u 23:00

Uskoro bi pred Upravni odborom Uprave za neizravno oporezivanje trebali stati predstavnici sindikata i zaposlenici koji će, kako kažu, iznijeti niz nepravilnosti koje se događaju u ovoj instituciji. Između ostalog, kako doznaje Večernjak, postavit će se pitanje kako nitko od Hrvata koji su zaposleni u UNO-u nije znao za upad u Elektroprivredu HZ HB koji se dogodio u listopadu prošle godine.

Hrvati isključeni
Kako nam je rekao jedan od zaposlenika UNO-a koji je Hrvat, on nije imao pojma o ovoj akciji, a nižerangirani službenici Bošnjaci imali su sve informacije. - Niti jedan Hrvat nije se ništa pitao tijekom akcije niti je imao bilo kakvu zapovjednu odgovornost. To nije slučajnost. Pored toga, kasnije smo utvrdili kako je bilo niz nepravilnosti prilikom toga upada - rekao nam je jedan visokopozicionirani službenik u Upravi za neizravno oporezivanje.

On je naveo kako su tom prilikom izuzete orginalne uplatnice, a službenicima Elektroprivrede nije dana mogućnost da se uplatnice kopiraju, te da bar na način ta dokumentacija ostane u ovoj instituciji. - Oni nisu smjeli raditi na naj način i ponašali su se kao kauboji. Tko sada može tvrditi gdje će završiti ti papiri i što je s njima kada su originale uzeli, a kopiranje nisu dozvolili - rekao je naš izvor.

Paralelna mreža
Inače, ranije su se pojavile optužbe kako su nižerangirani podobni službenici daleko bolje informirani o zbivanjima, nego njihovi pretpostavljeni koji nisu u tako dobrim odnosima u vrhom UNO-a. Nerijetko se događalo da službenici imaju više informacija od svojih šefova, što se samo potvrdilo u slučaju upada u Elektroprivredu HZ HB. Sve to jasno govori kako u UNO-u postoji paralelna mreža koja upravlja cjelokupnim događajima u ovoj instituciji.

Pred Upravnim odborom Uprave za neizravno oporezivanje naći će se i optužbe zbog isplate stimulacija suprotno pravilnicima, o čemu smo već ranije pisali. U sindikatu institucije kojoj je još uvijek na čelu Kemal Čaušević, smatraju kako je prilikom isplata stimulacija bilo niz nepravilnosti, a najavljeno je da će se deseci tužbi uskoro uputiti na Čauševićevu adresu.

- Radilo se suprotno pravilnicima kojima se određeni koeficijenti i u kojima jasno stoji koji službenici mogu dobiti stimulaciju. Podobni dobivaju stimulacije, a ostali ostaju gdje su i ranije bili - naglasili su u sindikalnoj organizaciji UNO-a.

Naši izvori tvrde kako će se u cijeli slučaj uskoro uključiti i SIPA, čiji bi službenici trebali detaljno provjeriti što se to događa u Upravi za neizravno oporezivanje. To bi se trebalo dogoditi nakon skorog Kongresa Stranke demokratske akcije.


Veliki broj radnika na posao primljen nelegalno

Kako su nam rekli službenici UNO-a, veliki broj kadrova u ovoj instituciji je primljen suprotno zakonskim rješenjima. Apsurd ide toliko daleko da se čak objavljuju natječaji u kojima se ne precizira broj djelatnika koji se traži. - Tako smo imali natječaj u kojem stoji kako se prima nekolicina službenika, bez određenog broja. To se čak može naći i na internetu, a cijela nam se država smije zbog toga - rekao nam je jedan djelatnik UNO-a, naglasivši također da se srami što radi u jednoj takvoj instituciji. (mk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije