Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nervoza migranata u Srbiji

Neki razmišljaju da sami krenu preko granice

Migranti, Srbija
Foto: Branimir Bradarić
10.03.2016.
u 23:00

Čitamo da su Slovenija i Hrvatska zatvorile granice. Ne znamo što ćemo sa svim tim ljudima, kažu u srpskom Komesarijatu za izbjeglice

S odlukom da u Hrvatsku mogu ući samo izbjeglice s urednim putnim ispravama, a koja se primjenjuje od jučer u ponoć, kontrola hrvatskih istočnih granica vraćena je na stanje otprije gotovo šest mjeseci kada je migrantski val krenuo preko Hrvatske. Na graničnim prijelazima prema Srbiji promet se odvija uobičajeno, kako putnički tako i teretni. Međutim, migranti su zaustavljeni i u Srbiji nitko od osoba s kojima smo razgovarali ne zna koji su dalji koraci niti što će biti s migrantima koji su se zatekli na području Srbije. Prema neslužbenim informacijama iz Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije, samo u Prihvatnom centru u Šidu, koji se nalazi pokraj željezničkog kolodvora odakle su migranti vlakom proteklih tjedana prevoženi do kampa u Slavonskom Brodu, nalazi se oko 360 osoba. Njima treba dodati i migrante u nekadašnjem motelu “Adaševci” kao i one smještene u prijeratnoj Dječjoj bolnici Principovac. Procjenjuje se da se u neposrednoj blizini hrvatske granice nalazi oko tisuću migranata koji već nekoliko dana čekaju.

– Ne znamo što dalje. Nitko nam ništa ne govori. Čitamo da su Slovenija i Hrvatska zatvorile granice, a sada je to napravila i Makedonija. To znači i kraj balkanske rute. Međutim, ne znamo što ćemo sa svim tim ljudima među kojima ima i žena i djece. Ne možemo ih dulje držati ovdje jer uvjeti nisu za dulji boravak niti oni na to pristaju – rekao nam je jedan od dužnosnika Komesarijata. Dodao je i da u zadnjih više od 48 sati nijedan novi migrant nije došao u centar u Šid, ali da ni vlakovi više ne voze u Slavonski Brod. Unutar kampa vide se brojni migranti. Šeću, sjede, kartaju... I oni polako gube živce jer su već danima na istome mjestu, bez ikakvih informacija o nastavku putovanja. Aktivisti i volonteri svim se silama trude da im vrijeme u kampu što lakše i brže prođe.

– Nervozni smo. Stojimo na mjestu. Mi samo želimo nastaviti put dalje, ali nam ne daju. Neki razmišljaju čak i o tome da pokušaju sami prijeći granicu kako bi nastavili put dalje jer ne žele više stajati na mjestu – rekao nam je Mahir koji je došao iz Sirije. Kada je riječ o zaštiti istočne hrvatske granice, prije 15-ak dana MUP je na teren poslao pojačanje od stotinjak graničnih i interventnih policajaca. 

>> 'Srbija neće biti parking ili sabirni centar za izbjeglice' 

>> U Slavonskom Brodu 320 izbjeglica koje nemaju uvjete za prolaz 

>> Predsjednica Republike Grabar-Kitarović razgovarala s ministrom Orepićem o migrantskoj krizi

Komentara 6

KO
komilica
23:53 10.03.2016.

razvucimo i mi žicu

AB
abdulah
00:39 11.03.2016.

preko brda i dolina samo hrabro napred , njemačka i mama merkel vas srdačno očekuju, ko uspije do njemačke , dobit će kuću i auto, odma u startu , ko u kanadi hahaha

J4
j4y6w8
00:19 11.03.2016.

kad vide da ne ide vratit ce se sami

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije