Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ:

'Neki pokušavaju mijenjati povijest kao da je to računalna igra'

brezovica (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/10
22.06.2013.
u 09:44

Mesić: Tko nas vraća u prošlost? Sigurno ne antifašisti, već oni koji bi htjeli povijesti mijenjati

Dan antifašističke borbe 22. lipnja obilježen je danas svečanošću u šumi Brezovica kraj Siska gdje je prije 72 godine osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj i svijetu. Vijence su položila izaslanstva brojnih hrvatskih gradova i općina, uključujući grad Sisak i domaćina Sisačko-moslavačku županiju, izaslanstva Sabora i Vlade te predsjednika Iva Josipovića.

Nazočnima se obratio Stjepan Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- Prvi sam koji prihvaća da ne smijemo živjeti u prošlosti, da povijest treba prepustiti povjesničarima, ali tko nas vraća u prošlost? Sigurno ne antifašisti, već oni koji bi htjeli povijesti mijenjati, oni koji smatraju da se oni čiji su preci partizani trebaju toga stidjeti. Moja je poruka: To mora stati. Ponos na ono što su učinili antifašistički borci i borci NOB-a moramo usaditi u današnje mlade - poručio je Mesić.

O važnostima antifašizma govorio je i Josipović.

- Antifašizam danas vidimo kao želju za demokracijom i zaštitom ljudskih vrijednosti. No danas imamo opet one koji žele povijest promijeniti kao da je to računalna igra koja se može resetirati, ali rat je završio i antifašizam je pobijedio. Ne možemo promijeniti ni naše vrijednosti, demokraciju, slobodu, jednakost, naš ustav, a onima koji pokušavaju ćemo reći "ne" - rekao je Josipović.

U svom govoru, predsjednik Sabora Josip Leko naglasio je kako je vjera u ideale uvijek presudna u odnosu na svo oružje.

- U to smo se uvjerili i tijekom Drugog svjetskog rata i tijekom Domovinskog rata. I u jednom i u drugom slučaju udružili su se mladost, hrabrost i odlučnost u borbi za slobodu i za pravednost i život u različitosti i toleranciji. I u jednom i u drugom slučaju vodila se borba protiv okupacije hrvatskih teritorija i branio se hrvatski suverenitet. I u jednom i u drugom slučaju žrtvovali su se mladi životi uvjereni da njihova žrtva neće biti uzaludna jer će na kraju donijeti upravo ono za što su se borili. I u jednom i u drugom slučaju pobijedila je europska ideja poštivanja prava na različitost. I u jednom i u drugom slučaju pokazalo se da su ustrajnost i zajedništvo u obrani pravednih ciljeva jači od svake oružane sile - kazao je Leko.

Kao izaslanik premijera Zorana Milanovića, koji se danas u Opatiji susreo sa slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek, došao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

- Svima koji antifašističku borbu dovode u pitanje poručujemo - gospodo, to neće proći, jer se upravo antifašizam oduprijeo ideji koja je okrutno poharala Europu. Plamen koji je donio svjetlo Europi upalio se u ovoj šumi i prerastao u konačnu pobjedu. Za devet dana vraćamo se kući - poručio je Mrsić.

>> "Ono što su antifašisti bili 40-ih, to su naši branitelji bili 90-ih"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije