Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Neki kardinali danas žale što su Bergoglia izabrali za papu

Voštana figura pape Franje
Foto: Reuters/PIXSELL
11.05.2015.
u 17:30

Bliski prijatelj pape Franje o odnosima unutar Vatikana i o značaju kurije Protivnici pape Franje

Bergoglia danas kardinali na konklavi vjerojatno ne bi izabrali za papu i možda se netko pokajao što je glasovao za njega, ali to ne mijenja ništa, jer je izabran, kaže Victor Manuel Fernandez (52), argentinski nadbiskup, teolog, pisac i rektor Argentinskog papinskog katoličkog sveučilišta. Fernandez je jedan od najbližih osoba papi Franji u Argentini, a u razgovoru s njime koji danas objavljuje list Corriere della Sera otkriva se kako ima osoba u vatikanskoj kuriji kojima se ne sviđa držanje pape Franje i koji misle da će se nakon njegove smrti sve vratiti kao što je bilo.

"Nema povratka natrag. Kada Franjo više ne bude papa, ostat će snažno njegovo nasljedstvo. Papa je uvjeren kako ono što je kazao i napisao ne može biti jednostavno okarakterizirano kao pogreška. Dakle, u budućnosti će svi moći ponoviti stvari koje je rekao bez straha od sankcija. I osnovno je da najveći dio Božjeg naroda stoji uz papu i neće dopustiti da se vrati natrag na staro", kaže Fernandez, koji drži i da kurija uopće nije potrebna.

Tko je vladar Vatikana?

"Pročitao sam da neki kažu kako je Rimska kurija pokretač crkvene misije i da je neki vladar Vatikana, sigurni mehanizam koji sprečava da Crkva krene u krivom pravcu. Ali katolici su pročitali Evanđelje i znaju kako je Krist zajamčio vođenje i posebnu svjetlost papi i biskupima, a ne pročelniku ili nekoj strukturi. Kada se čuju takva razmišljanja onda bi se moglo pomisliti da je papa samo predstavnik kurije ili da je došao remetiti red pa zbog toga treba biti kontroliran. Kurija nije bitna", kaže Fernandez, a na primjedbu da papa Franjo sporo reformira kuriju, odgovara kako upravo spore izmjene dovode do dubokih promjena.

No, Franjo kaže, primjećuje novinar Corriere della Sera Massimo Franco, koji je i napisao knjige o Bergogliu, da će njegov pontifikat trajati kratko, pa reforme ako ih sporo provodi neće uspjeti okončati.

Fernandez kaže da Franjo vjerojatno ima razloge za kazivanje da će njegov pontifikat trajati kratko, ali "treba znati da on želi provesti reforme koje neće biti moguće poništiti i vratiti sve natrag".

Selidba iz Rima

No, bude li jednog dana shvatio da neće imati dovoljno vremena da ih provede takvim sporim ritmom, zasigurno će ubrzati njihovu provedbu. Da bi potvrdio kako kurija i nije toliko bitna, Fernandez kaže da bi papa mogao ići živjeti izvan Rima. U Rimu bi mogao ostati neki od ureda Svete Stolice, u Bogoti drugi, u Njemačkoj treći, te se s njima, kada treba, papa može spojiti preko telekonferencije. 

>> Raul Castro i papa Franjo razgovarali sat vremena 'u četiri oka' 

>> Franjo ne mijenja dogmu, samo podsjeća na milosrđe

Komentara 69

AN
AnđeoČuvar
17:37 11.05.2015.

Duh Sveti je taj koji pokreće i vodi Crkvu,zapamtite da covjeku nista nije moguce ako mu s Neba nije dozvoljeno

ME
Meter
18:25 11.05.2015.

A što Bog misli o svemu tome?

IV
ivanhoe1980
19:59 11.05.2015.

Najbolji Papa ikad!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije