Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE Smanjen broj krađa i razbijanja

Neke osnovne škole u Međimurju samoinicijativno postavile videokamere

19.11.2008.
u 16:19

U međimurskim osnovnim školama nije organizirano uveden videonadzor, no neke škole samoinicijativno su postavile kamere. Jedna od njih je i II. osnovna škola Čakovec, čiji ravnatelj kaže da su rezultati odlični.

– U kabinetu informatike riješili smo u potpunosti problem oštećivanja računala i druge opreme. Takvih je slučajeva do postavljanja kamere bilo gotovo svakog tjedna, no sad su iskorijenjeni. Postavili smo i kamere na sva tri ulaza u školu zbog zaštite od krađa. Zahvaljujući nadzoru jedna je krađa spriječena u pokušaju.

Smanjilo se okupljanje i pijančevanje ispred škole, što nam je također znalo stvarati probleme jer se u kasnim večernjim satima razbijao inventar – kaže ravnatelj Vinko Grgić, koji bi podržao projekt uvođenja videonadzora u svim međimurskim školama.

Osim što se na taj način čuva školski inventar, sprječava se i nasilje među učenicima koji su svjesni da ih se snima i da je pregledavanjem vrpci lako otkriti izgrednike. Nije, kaže, riječ o skupoj investiciji. Za nadzor na ulazima u školu uložili su oko 40.000 kuna, a u informatičkoj učinonici oko tisuću.

– Dobit je dugoročno velika jer nikome neće padati na pamet da razbija i krade. U hodnicima nemamo kamere, a da ih imamo, iskorijenili bismo, vjerujem, i sitne krađe učeničke opreme i odjeće – kaže. Učenici s kojima smo razgovarali kažu da im kamere ne smetaju.

– Nisam ih ni vidjela. Gdje su kamare? – iznenadila se osmašica. Ne smetaju ni nastavnicima. Kamere snimaju i u Osnovnoj školi Nedelišće, doznajemo u Međimurskoj županiji koja se još nije odlučila na postavljanje nadzora u svim školama kojima je osnivač. Videonadzor imat će, kako doznajemo, i nova škola sagrađena u Kotoribi, koja je pred otvaranjem. U školama koje nemaju kamere kažu da nema potrebe za njima jer nemaju krađa i nasilja među djecom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije