Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.12.2016. u 07:20

Kako vjerovati onima koji perfidnom politikom Hrvatima oduzimaju pravo na identitet

Je li hrvatska Vlada s pravom blokirala 26. poglavlje u pregovorima između EU i Srbije ili je problem udžbenika za Hrvate u Srbiji trebala riješiti bilateralno, kako to sugeriraju i Bruxelles i brojni drugi politički čimbenici?

Je li, dakle, trebala čekati neka bolja vremena da privoli vladu u Beogradu da hrvatskoj manjini napokon omogući školske knjige na hrvatskom jeziku i latinici?

Da bismo odgovorili na to pitanje, pogledajmo najprije s kime to Plenković, Stier i predsjednica Grabar-Kitarović imaju posla.

Na prvome mjestu spomenimo srpskog premijera Aleksandra Vučića, najmoćnijeg političara u Srbiji i vođu najjače, Srpske napredne stranke. Riječ je o čovjeku koji je bio član ekstremne Srpske radikalne stranke i bliski suradnik čelnika te stranke Vojislava Šešelja.

Kao radikal, Vučić je 1990-ih u okupiranim hrvatskim gradovima držao vatrene govore o tome kako “nikada srpska Krajina neće biti hrvatska”, kako “nikada ovdje ustaška vlast više neće doći”.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, pak, ima isti politički pedigre, ali on ima i titulu četničkog vojvode, koju je stekao 1993. polaganjem zakletve Šešelju negdje na Romaniji.

Uz njegovo ime veže se i nikad razjašnjena uloga u ubojstvu desetak civila u hrvatskom selu Antinu potkraj 1991. Treća važna politička figura jest Ivica Dačić, sadašnji ministar vanjskih poslova Srbije, a nekad bliski suradnik Slobodana Miloševića.

Može li se vjerovati takvim političarima, istim onima koji su nekad podržavali stvaranje velike Srbije, a danas bi trebali omogućiti manjinska prava narodu kojemu perfidnom politikom oduzimaju i pravo na identitet?

Hrvatskoj je u interesu da i Srbija postane članica EU te je na tom putu niti želi niti može zaustaviti. No Hrvatskoj je u interesu i boljitak Hrvata. Stoga može iskoristiti priliku i prisiliti Srbiju da napokon počne poštovati prava hrvatske manjine. Hoće li to učiniti blokadom pregovora s EU ili bilateralnim razgovorima, potpuno je nevažno. Važan je jedino rezultat.

>> Njemački ministar nakon sastanka sa Stierom: 'Mi smo bili za to da sva poglavlja u pregovorima Srbije budu otvorena'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije