Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI

Neka u zatvor idu roditelji maloljetnih nasilnika

filip
Foto: Danijela Herceg/24sata
1/2
01.03.2010.
u 21:13

Dok su trojica nasilnika u dobi od 15 i 16 godina zadržani u Remetincu, dječak se od batina oporavlja u KB Dubrava. Pri svijesti je, a kući će biti otpušten u srijedu: – Ima ozbiljan otok mekih tkiva lica, no bez lomova kostiju i potresa mozga.

– Žao nam što se to dogodilo baš njemu, on je uvijek tako miran i dobar. Ljutiti smo, jako ljutiti na dečke koji su ga pretukli. Lako je napasti slabijeg od sebe, zašto nisu našli jačeg? – uglas kažu učenici 7.f razreda OŠ Luka u Sesvetama dok su jučer po završetku nastave, na koju su im došle i psihologinja i pedagoginja, razmišljali kako razveseliti prijatelja iz klupe, 14-godišnjaka kojeg su u četvrtak pretukla trojica dječaka. Dogovorili su se da će mu nacrtati veliko srce...

Vidjela sam nasilnike...

Dok su trojica nasilnika u dobi od 15 i 16 godina zadržani u Remetincu, dječak se od batina oporavlja u KB Dubrava. Pri svijesti je, a kući će biti otpušten u srijedu: – Ima ozbiljan otok mekih tkiva lica, no bez lomova kostiju i potresa mozga – kaže dr. Aleksandar Milenović i dodaje da je sreća što udarci nisu bili jači jer bi to značilo ozljede opasne za život. Dječakov otac priča da mu je sin u šoku i strahu, baka kaže da je roditelje pitao zaključavaju li bolnicu... Otkad joj je unuk premlaćen, baka okreće ključ u vratima doma i zbog straha nerado otvara: Te koji su napali mog unuka u četvrtak sam vidjela u selu. Dvojica viših, jedan niži. Oko 16 sati prošli su pokraj naše kuće i gledali u mene, prepričava. Vidjeli su ih i u mjestu, neki kažu da su pili i pjevali, drugi da su taj dan provalili u vikendice, nekom čovjeku izlili bačvu vina, bojom uništili unutrašnjost, po zidovima crtali Dinamov znak...

– Objavite njihova imena, da znamo koga se trebamo bojati, kaznite roditelje – poručuju. U trgovinu BMD došli su nešto prije 15 i tražili tri mineralne. Kad im je prodavačica rekla da plate kauciju, kazali su da su na krizmi pa će donijeti boce. Na kraju su dali 20 kuna.

Dužni smo reagirati
Tri sata poslije došli su po cigarete, ali im nije htjela prodati. Iako roditelji nasilnog djeteta mogu kazneno odgovarati za zapuštanje i zanemarivanje, kao i za sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu djeteta i maloljetne osobe, za što su zapriječene do tri godine zatvora – to se rijetko događa.

– Naša je svijest takva da znamo da je zanemarivanje djeteta ako mu roditelj ne da jesti ili ako ga ostavlja samog doma, ali zanemarivanje je i ako je dijete nasilno krivnjom roditelja. Roditelje treba upozoriti, izreći im mjeru nadzora, a ako to ne da rezultate, onda i kazneno goniti. U ovakvim slučajevima moramo se zapitati što smo učinili, ne samo roditelji, što je učinio vrtić, škola, mi kao građani? Ako znamo da se susjed loše se ponaša prema djeci, dužni smo reagirati – kaže sutkinja za mladež i predsjednica Udruge za pomoć djeci kroz sudovanje Lana Petö Kujundžić.

Sudska praksa: Nema kazne za zapuštanje djeteta
U Italiji roditelji i novčano odgovaraju ako njihovo dijete počini kazneno djelo. Tako je nedavno Gerađanski sud u Milanu presudio da roditelji malodobnika koji su silovali 12 - godišnjakinju moraju platiti odštetu od 450.000 eura jer su zakazali u roditeljskim obvezama i dužnostima. Dakle zbog “promašenog odgoja” i sami su kažnjeni novčano. Također ako u Italiji malodobnik skrivi nesreću i roditelji odgovaraju jer ga nisu odgojili da poštuje zakonske norme, pa je tako nedavno objavljeno da su roditelji 17-godišnjaka morali platiti odštetu za dijete koje je poginlo u nesreći koju je izazvao njihov sin.

- U našem zakonu ne postoji odredba na temelju koje se roditelj za zanemarivanje i zapuštanje djeteta može kazneno goniti. No, mislim da novčano kažnjavanje roditelja u našim uvjetima gdje je u prosjeku jedan roditelj zaposlen nema smisla, niti je rješenje za rješavanje problema nasilja. Roditelje treba, čim se uoči prvi problem s djetetom u vrtiću, u školi upozoravati, opominjati, a ako ništa ne pomaže, i kazneno goniti.

Komentara 50

AN
ankicascreiber
01:02 02.03.2010.

u ime svih citatelja vecernjaka zelim tom malcu da se sto prije oporavi :-)

DA
dahna
02:48 02.03.2010.

Prvenstveno odgoj dolazi iz obitelji.Ono sto se događa u obitelji prenosi se na djecu.Iz toga logikom zakljucivanja dolazi da su roditelji krivi za postupke svoje malodobne djece.I ako ta malodobna djeca naprave sranje, uz pocinitelja odgovornost snose i roditelji.Osim adekvatnog kaznjavanja djece u svakom slucaju treba kazniti i roditelje.

LO
lovricka
00:09 02.03.2010.

Jasno je da su tu krivi roditelji ! Brinu li se uopće o svojoj djeci? - sigurno ne. Zavaljeni pred televizore, prepuštaju odgoj nekom drugom. Ovi nasilnici, nisu djeca koja će postati nešto bolje. Treba ih odmah ukloniti- šteta štoto nema el stolice kod nas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije