Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 5.000 kn u novčaniku mu ostalo 100 kn: 'Prijavit ću one koji su pokupili novac'

- Jučer smo bili u berbi, odnosno kupovini grožđa s još deset prijatelja. Bolje bi bilo da smo kupili još tonu kraljevine i rizlinga - šali se Ivec dodajući da se već oprostio od njih, ali da mu se javljaju neki prijatelji i savjetuju da prijavi policiji što će vjerojatno i učiniti
14. rujna 2019. u 09:27 53 komentara 22474 prikaza
Foto: Screenshot

Novčanice koje su se u petak razletjele po Branimirovoj izazvale su pravu pomamu među vozačima koji su se našli na mjestu događaja u tom trenutku. Vlasnik novčanika ispričao nam je detaljno kako se sve to odvilo.

Nevjerojatne scene Kaos na Branimirovoj: Vozači zaustavljali automobile i grabili novac koji je padao s neba

- U 14:36 sam dobio poziv od, tada meni još nepoznatog, Tomislava Zorića. Rekao mi je da je pronašao moj novčanik na Branimirovoj, raskršće sa Štefanovečkom. Ja sam u tom trenutku bio udaljen par stotina metara ili minutu autom prema gradu" - prepričava nam 48-godišnji Ivica Ivec.

Biste li vi vratili novac koji ste pronašli na cesti?

 • DA 81,30%
 • NE 18,70%

Zorić je, kaže, pomoću dokumenata našao njegov broj na internetu i pričekao ga sa svojom poslovnom partnericom Ivanom Bahat u kafiću gdje su mu predali "ostatak od novčanika".

- U dućanu Osor promet sam kupovao neki okov za posao, poslije sam taj račun pospremao u fascikl za knjigovodstvo i novčanik ostavio na krovu auta. Istovremeno sam dogovarao sastanak u Schachermayeru na kojega sam morao žurno krenuti i jednostavno zaboravio. Prebrzi tempo života - zaključuje Ivec.

Nitko sa snimke mu se nije javio, kaže, ali zato jesu mnogi poznanici koji mu žele pomoći pronaći ove "poštenjake".

- Vidi se telefonski broj na crvenom kombiju, na drugom autu tablice i slično - kaže Ivec.

Sretan je što je uspio dobiti bar njemu važne Dinamove godišnje ulaznice, ali dodaje da je sreća da su novi poznanici brzo reagirali, vjerojatno bi i novčanik nestao, a s njime i ulaznice.

U novčaniku je bilo između 4 i 5 tisuća, a ostalo je svega 100 kuna. 

- Jučer smo bili u berbi, odnosno kupovini grožđa s još deset prijatelja. Bolje bi bilo da smo kupili još tonu kraljevine i rizlinga - šali se Ivec dodajući da se već oprostio od njih, ali da mu se javljaju neki prijatelji i savjetuju da prijavi policiji jer se radi o kaznenom djelu i da se može lako do počinitelja.

- Na nagovor mojih klinaca i prijatelja koji su nudili pomoć, vjerojatno ih i hoću prijaviti. Pričekat ćemo sutra, možda se neko i javi - kazao nam je Ivec.

U Kaznenom zakonu stoji: 'tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje je našao ili do kojih je slučajno došao kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine'.

Ako to doista i učini, oni koji su novac uzimali mogli bi u zatvor. Naime 24sata navodi da prema kaznenom zakonu "tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje je našao ili do kojih je slučajno došao kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine", a ako netko zadrži manju količinu novca ili manje vrijednu stvar, Kazneni zakon predviđa do godinu dana zatvora.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
 • Aurelije.:

  Po ovom zakonu svi političari moraju dvije godine u haps u.Što se čeka?Protupravno prisvojili naše novce pomoću zakona.

 • Pepica.Pušić:

  Ja ne kužim tko je tu što ukrao? Ovaj genijalac koji je stavio novčanik na krov od auta je platio školarinu i drugi put će paziti na svoje stvari. A ovi sakupljači su nalaznici, a ne lopovi. A na njima ... prikaži još!a je da odluče, po svojoj savjesti, što će napraviti. A vi svi lažni moralisti dobro se pogledajte u ogledalo...

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Slučajni prolaznici ga nisu "pokupili" već su ga "ekološki zbrinuli"