Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan dana nakon pogibije pirotehničara Renata Polića Strinića

Neka se država brine o djeci kao što se on o nama

Renato Polić Strinić
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/2
20.01.2010.
u 21:58

Obitelj je primila stotine poziva i desetke brzojava u kojima se izražava poštovanje prema čovjeku koji je poginuo jer nije htio da hodamo po minama.

Tjedan dana nakon tragične pogibije pirotehničara Renata Polića Strinića (38), koji je stradao kod Zadra nagazivši na protupješačku minu PROM-1, u obiteljskoj kući u požeškoj Ulici Snježne Gospe vrijeme kao da je stalo. Kao i prvog dana kada je iz Zadra stigla tragična vijest da je stradao, majka Ankica, otac Jure i supruga Ružica ne mogu vjerovati da se Renato više neće vratiti kući. Osam je godina bio pirotehničar i, premda je mogao raditi u struci kao informatičar, nije želio prestati razminirati zemlju te je majci govorio: "Mama, mora to netko ukloniti, zar ćemo hodati po minama?" Danas, kad je njegovo četvero malene djece ostalo bez oca, država bi se trebala brinuti za njegovu djecu jednako pažljivo kao što se i on brinuo.

Njegove roditelje i suprugu stalni telefonski pozivi i posjeti rođaka i prijatelja podsjećaju na to da Renata više nema, ali i na činjenicu koliko je bio cijenjen kao čovjek.

Stotine poziva

– Dobili smo desetke brzojava i više stotina poziva. U prvi čas, kada smo čuli da je poginuo, činilo mi se da mi ne treba nitko i ništa, htjela sam samo da me ostave na miru s mojom tugom, ali sada mi je ipak drago što su toliki ljudi uz nas kada nam je najteže. To je najbolji znak da je Renato bio dobar i pošten čovjek kojega su mnogi cijenili, kroz suze govori majka Ankica.

Da unatoč tuzi život obitelji mora teći dalje majku, djeda i baku podsjeća četvero malene djece koja su ostala bez oca. Devetogodišnjeg Josipa valja do škole odvesti ujutro, sedmogodišnju Luciju i jedanaestogodišnjeg Ivicu poslijepodne, a i četverogodišnjoj živahnoj Marti neprestano nešto treba. Roditelji poginulog pirotehničara strahuju za egzistenciju obitelji jer je njihov sin sa suprugom počeo graditi kuću u Varelovcu u koju su se s djecom trebali preseliti.

– Stavljena je pod krov, ali nije završena ni uređena, a za to su, naravno, dignuti krediti. Nas dvoje smo umirovljenici, nemamo mnogo novca, ali pomoći ćemo im koliko možemo, kaže otac Jure. Supruga Ružica, po struci inženjerka tekstilne kemije, proteklih je godina radila u SPIN Valisu, ali su potkraj prošle godine ona i suprug odlučili kako je bolje da napusti posao i posveti se djeci.

Nezaposlena supruga

Nakon Renatove pogibije, s obzirom na to da Ružica nema 45 godina, njegovu mirovinu neće dobiti pa će određeni dio novca dobivati samo njihova djeca.

– U ovom trenutku doista ne znam hoću li potražiti posao ili ne. Vidjet ću kako će se djeca prilagođavati ovoj situaciji i tada ću odlučiti. Mnogi su nam obećali pomoći i ja se nadam da ćemo uspjeti dovršiti kuću i normalno živjeti, kaže Ružica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije