Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati:

"Neka Sabor pronađe način da ispoštuje volju 717.000 građana"

Vilim Ribic
Žarko Bašić/Pixsell
28.10.2010.
u 16:15

Sindikati su složni da nevjerodostojnost institucija političkog i pravnog poretka predstavlja opasnost za stabilnost i demokratski poredak u RH

Sindikati od Sabora zahtijevaju da pronađe način na koji će ispoštovati volju 717 tisuća građana koji su tražili raspisivanje referenduma o Zakonu o radu, za koji su potpisali peticiju, a od svih institucija da preispitaju postojeće konfuzne i namjerno nedomišljene propise o pravu na referendum.

Zahtijevamo takve propise koji će omogućiti građanima nesmetanu i olakšanu upotrebu oblika neposredne demokracije, poručuje koordinacija sindikalnih središnjica u svom priopćenju nakon današnjega zajedničkog sastanka na kojem su raspravljali o odgovoru na opstrukciju prava na referendum.

Sindikati su složni da nevjerodostojnost institucija političkog i pravnog poretka predstavlja opasnost za stabilnost i demokratski poredak u RH.

U akcijama - od neposredne komunikacije s članstvom na skupovima i zborovima širom Hrvatske, do Svesindikalnog sabora, prosvjeda po regionalnim središtima i u Zagrebu, do generalnog štrajka i peticije o izvanrednim izborima, sindikati će ići onoliko daleko koliko ih građani budu spremni pratiti. Sindikati će idući tjedan pripremiti hodogram prvih aktivnosti i o njemu obavijestiti javnost.

- Sindikati će u akcije ići stupnjevano, pojačavajući opseg i žestinu sindikalnih akcija te će sačuvati dostojanstvo građana i njihovo pravo na aktivnu ulogu u političkom i društvenom životu. Kako se sindikatima ne bi slučajno pripisalo da imaju "rušilačke namjere“ i da namjerno destabiliziraju zemlju, sindikati će se obratiti predsjedniku Republike s molbom za posredovanje između sindikalnih središnjica i ovlaštenih političkih subjekata. Smatramo da je predsjednik Republike idealna osoba za posredovanje, jer mu je briga o stabilnosti demokratskog poretka ustavna obveza, jer je s jedne strane svojim izjavama o nepotrebnosti izvanrednih izbora pokazao razumijevanje za poziciju izvršne vlasti i jer je s druge strane svojom kritikom odluke Ustavnog suda pokazao razumijevanje za pravo građana ne referendumsko izjašnjavanje - piše u priopćenju koje je potpisao koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

 Sindikati će se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava zbog odluka Ustavnog suda.

Komentara 35

FE
Felicijen
17:13 28.10.2010.

Ako nema referenduma neka onda vlada podijeli novce koje je navodno osigurala za referendum potpisnicima peticije pa neka svatko dobije oko 200,00 kn što bi bio iznos predviđen za referendum podijeljen s brojem potpisnika peticije, svi će biti sretni i nitko više neće pitati za referendum....

AN
Ana33
17:24 28.10.2010.

Ta službenička birokracija! Žderu državni proračun... Uglavnom dvije trećine parazita, MORAJU dobiti \"nogu u stražnjicu\"... Ima ih više (po broju stanovnika) nego u Njemačkoj! Taj CIRKUS oganizirao je SDP ,a čelu s \"rošavim napoleonom\" kako bi srušio sadašnju vlast...

MA
marko53
16:53 28.10.2010.

Koje će biti pitanje na referendumu?Jeste li za zakon koji nije u proceduri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije