Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kako se usuđuješ, đubre muslimansko, izgovoriti sveto ime Vukovar?'

Pupovac je rekao da je Hodžić dobio dopisnicu anonimnog autora koji ga je žestoko izvrijeđao na nacionalnoj osnovi
15. studenoga 2013. u 11:32 125 komentara 27680 prikaza
sabor
Foto: Patrik Macek/VLM
Pogledajte galeriju 1/5

Jutrošnja sjednica Sabora, na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o autorskim pravima, prekinuta je na samom početku zato što je Klub HDZ-a zatražio stanku zbog odluke Vlade o radnoj obvezi za liječnike u štrajku. Riječ je, kako je rekao HDZ-ov Željko Reiner, o skandaloznoj i neustavnoj odluci.

– Istu je odluku donijela SDP-ova vlada 2003., ali onda je to bilo moguće prema tadašnjem zakonu, no u današnjem zakonu toga nema – rekao je Reiner i dodao da klub traži dolazak premijera u Sabor kako bi objasnio i kao predsjednik Vlade, ali i kao pravnik, na čemu temelji tu neustavnu odluku.

Zahtjevu HDZ-a pridružili su se i laburisti te je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec odobrila stanku od deset minuta.

Premijer se, očekivano, nije pojavio u Saboru, a Reiner je nastavio s napadom na vladajuće.

'Nesposobna vlada'

– Radnu obvezu poznaje jedino Zakon o obrani u vrijeme ratnog stanja ili neposredne ugroženosti. Pomislio sam da je Vlada možda proglasila ratno stanje pa sam, kao pričuvni časnik HV-a, mislio danas na posao doći u vojnoj odori – rekao je Reiner i dodao da je jedina katastrofa u Hrvatskoj "ova nesposobna vlada".

Narod treba znati, nastavio je Reiner, da ih uskoro neće imati tko liječiti jer liječnici napuštaju zemlju trbuhom za kruhom te je poručio da za produljene liste čekanja nije kriv štrajk liječnika nego smanjenje novca u zdravstvu.

Laburist Branko Vukšić rekao je, ako već premijer nije došao u Sabor, neka to učini ministar zdravlja pa neka objasni tu protuzakonitu odluku. Bez nervoze, potpredsjednica Dragica Zgrebec nakon njihovih izlaganja riječ je prepustila zamjeniku ministra znanosti Saši Zeleniki koji je ukratko predstavio izmjene Zakona o autorskim pravima te se rasprava nastavila kao da se ništa nije dogodilo.

Izvrijeđan na nacionalnoj osnovi

Nakon što je raspravljen taj prijedlog novu stanku u zasjedanju zatražili su SDSS-ov Milorad Pupovac i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, uz obrazloženje da se ovih dana sužava prostor za normalno djelovanje zastupnika nacionalnih manjina.

Pupovac je rekao da je Hodžić dobio dopisnicu anonimnog autora koji ga je žestoko izvrijeđao na nacionalnoj osnovi. "Kako se usuđuješ, đubre jedno muslimansko, izgovoriti sveto ime Vukovar?", čitao je Pupovac cijelu dopisnicu punu eksplicitnih uvreda i prijetnji koje je Hodžiću uputio anonimni autor, a koja završava psovkom.
– U našoj politici i javnosti ovo se smatra normalnim i navikli smo na ovu vrstu fašističkih poruka koje mogu završiti zlom kao što jesu i '91. – rekao je Pupovac i dodao da je imao potrebu pročitati dopisnicu "uoči dana kada smo se svi dužni sjećati žrtava".

Hodžić je rekao da je osobno školovao jedno vukovarsko dijete tri godine te je apelirao na zastupnike da učine sve što je u njihovoj moći da "ovo društvo ozdravi". Zastupnik talijanske manjine Furio Radin naglasio je da je situacija u Vukovaru eskalirala.
– Dokaz da je to projekt, a ne izraz volje građana, jest i to što se sprema referendum za smanjenje prava svim nacionalnim manjinama – zaključio je Radin.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec također je pozvala zastupnike da se zalažu za politiku tolerancije i uvažavanja te da daju podršku kolegama zastupnicima nacionalnih manjina.

>> Odgovor Vladi: 1500 liječnika spremno uručiti otkaz!

Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
  • poludiopremijer:

    Koja primitivna Vlada

  • drugPlenky:

    Ova Vlada je katastrofa

  • balic:

    Nasi lijecnici ce napustat zemlju a kukufkavci ce trazit lijecnike iz regije... Narode probudimo sa dok jos nije kasno,zar nr vidite sto nam rade...