Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neka nam Fred Matić u lice kaže: Sitne ste ribe i gasimo vaše zadruge!

Panika među braniteljima: novi propisi gase im zadruge. Upravitelji moraju plaćati doprinose i primati plaću, što znači da se moraju odreći mirovine.
23. ožujka 2014. u 18:59 15 komentara 2409 prikaza
zadruge
Foto: Petar Grubišić/Patrik Macek/Ivo Čagalj/PIXSELL

Zahvaljujući braniteljskoj poljoprivrednoj zadruzi, ja sam danas normalan čovjek. Nakon rata bio sam elementarna nepogoda za Imotski. Pitajte bilo koga! Hodao sam gradom, visio u kafićima, kad bi mi došla žuta minuta, pravio bih nered, napadao ljude, liječio se u Vrapču i Jankomiru, a onda sam se učlanio u zadrugu. Sada sam s pčelama, kunićima, kokošima... Zadruga me spasila, ne samo mene već i druge branitelje, a sada nas novim propisima žele uništiti! – priča to Željko Tomas, predsjednik udruge oboljelih od PTSP-a Imotski i upravitelj braniteljske zadruge Pauk.

Stižu uplatnice za doprinose

Izmjenom propisa od 1. siječnja upravitelji zadruga, pa i braniteljskih, moraju uplaćivati mirovinske i zdravstvene doprinose i preko zadruge dobivati plaću, što znači da ne mogu primati mirovinu, a to pogađa gotovo sve od 550 braniteljskih zadruga.

– U panici smo! Koga ovlastiti da upravlja zadrugom koju smo stvorili mi, umirovljeni branitelji?! Civila? Po čemu nam je onda zadruga braniteljska? Nije lako ni jeftino prenijeti upravljačka prava. Sve ovo vodi gašenju braniteljskih zadruga! – poručuje Zoran Babić, upravitelj Braniteljske zadruge Runovići.

Nedavno je u Zadru bio okrugli stol braniteljskih zadruga s ministrom Predragom Matićem, međutim, to pitanje nitko nije postavio. Razlog je, tvrde branitelji, neinformiranost prisutnih. Nitko ih nije obavijestio o promjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje ih se itekako tiču.

željko tomas | Autor : Petar Grubišić Foto: Petar Grubišić

– Ministarstvo branitelja sve je znalo, dali su suglasnost za ove promjene umjesto da štite naše interese – kaže Babić.

O novim propisima obavijestila ga je službenica Mirovinskog u Splitu i najavila da će na kućnu adresu dobiti poziv za provjeru radne sposobnosti, a potom rješenja i uplatnice za doprinose.

– Ljudi tek sad počinju polako shvaćati kakvu su nam kašu skuhali. Postoji Referentni centar za braniteljske zadruge pri Ministarstvu, koji prati naš rad, trebali su nas educirati. Što ćemo sad? Mi smo sitne, ruralne zadruge, ne zarađujemo mnogo, plaćamo poreze i bili bismo sretni da imamo novca 12 mjeseci godišnje plaćati upravitelja koji će voditi administraciju i organizirati posao. Odakle?! Braniteljske zadruge su se počele osnivati da bi se branitelje maknulo s ulica i od pića, a ne za bogaćenje! – poručuje Babić.

Radno-terapijski učinak

Branko Križanac, upravitelj Braniteljske zadruge Peka Sinj također ne zna što napraviti.

– Ako Ministarstvo branitelja ne nađe rješenje, mi ćemo morati početi gasiti zadruge – tvrdi Križanac.

Irina Masnikosa, iz odnosa za informiranje Ministarstva branitelja, ističe kako u promicanju braniteljskih udruga vode računa o činjenici da uključivanje branitelja i njihovih obitelji u zadruge nema jedno za svrhu zaradu već je riječ i o socijalnom uključivanju i radno-terapijskom učinku. Što se tiče problema upravitelja-umirovljenika, napominje da ni u jednom zakonu ne postoji odredba koja bi priječila branitelje s mirovinom da ujedno budu i članovi zadruge.

– Međutim, činjenica da su imenovani upraviteljem zadruge utječe na iznos i mogućnost korištenja mirovine u vrijeme dok su u statusu upravitelja zadruge – zaključuje Masnikosa.

Zadrugari tvrde da će to dovesti do gašenja 70% braniteljskih zadruga.

– Neka nam Matić otvoreno kaže kome smo pomagali i davali im zemljišta u koncesiju, ti će se sad moći prilagoditi novim propisima, a vi sitne ribe, vi se gasite! – poručuje ogorčeno Babić.

>>Bez kredita braniteljske će zadruge u likvidaciju

>>'U braniteljskim zadrugama nema samoubojstava, nasilja i alkohola'

Koronavirus u Italiji/Ilustracija
Nakon povratka iz Italije
Mlada Koprivničanka: ‘Prema meni se odnose kao da imam kugu’
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • kafka:

  Nešto tu smrdi! Što je problem? Kome to braniteljske udruge smetaju? .

 • Avatar tajar
  tajar:

  Fredu nije do rehabilitacije branitelja. Njemu je milije kad ih vidi po birtijama i zatvorima. Od zadruga bi, po njemu, mogla opstati samo suicidalna zadruga!

 • Gomila:

  Fred je dobio zadatak od srba da unisti branitelje