Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paljba po ministru

‘Neka Jovanović da ostavku jer je ukinuo novac znanosti’

saša zelenika
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
14.12.2013.
u 07:45

Treba se izboriti za interese zemlje, a ne improvizirati, kaže Bjeliš.

Početkom ovog mjeseca ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović obavijestio je sveučilišta, fakultete i institute da se “s ratom isplaćenom u listopadu 2013. prestaju financirati znanstveni projekti koji su se financirali temeljem odluka o financiranju znanstvenih projekata do 31. prosinca 2013.”.

Ukinite luksuz!

Nakon te odluke uslijedilo im je objašnjenje koje je potpisao Jovanovićev zamjenik za znanost prof. dr Saša Zelenika, a u kojem im se kaže da će iznos tih dviju rata koje neće dobiti biti prebačeni za plaće zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju. Iako se mislilo da je to povezano s novim načinom financiranja, nada je ubrzo nestala i postalo je jasno da Ministarstvo nakon uštede na putnim troškovima zaposlenima u osnovnim školama, štedi i na projektima.

– Hladna i jasna obavijest Ministarstva o prekidu financiranja odobrenih i potpisanih projekata jedinstvena je u povijesti hrvatske znanosti otkad je ja pratim, a to je nešto više od 40 godina. Kada Ministarstvo kaže “žao nam je, nema novca za znanstvene projekte”, i simbolično i stvarno to znači ukidanje znanstveno istraživačkoga rada u državi. Ljudi izabrani i određeni da se uime države brinu o znanosti zadnji su koji bi to trebali poručiti i učiniti pa bi i najjednostavnija građanska čast i samopoštovanje od njih tražili da umjesto te obznane daju ostavke na svoje dužnosti – komentira prof. dr. Matko Marušić s Medicinskog fakulteta u Splitu. Marušić dodaje da je tu riječ o nasilju.

– Potreba za štednjom jest zbiljska, ali štednja se provodi ukidanjem luksuza i manje potrebnih stavki, a ne ukidanjem sustava – zaključuje Marušić. Odlukom Ministarstva pogođeno je, uza sve druge, i Sveučilište u Zagrebu, možda najviše.

Trebali su drukčije

– To je samo jedna od žestokih restriktivnih mjera u znanosti u posljednje dvije godine. Nije dovoljno reći nema novca i ispričati se ministru Liniću. Treba se izboriti za interese zemlje, a znanost to jest, a ne voditi nedomišljenu i improvizatorsku politiku – zaključuje Bjeliš te upozorava da dvije godine nema zapošljavanja znanstvenih novaka, da vrhunski profesori moraju obavljati asistentske poslove, a da je oprema gotovo potpuno zastarjela.

Dekan zagrebačkog PMF-a Amir Hamzić razumije da u u državnom proračunu nema novca, ali ne i zašto na vrijeme nisu doznali da se financiranje obustavlja.

– To se moglo drukčije riješiti. Nisu oni 25. studenog zaključili kako više nemaju novca pa onda obavijest poslali 2. prosinca – zaključuje.

Komentara 4

PA
paprikaš
09:55 14.12.2013.

A za kupnju automobila pametnih telefona novaca ima ...BRAVO VLADAJUČI

KR
KroničarHr
11:44 14.12.2013.

Kad se covjek sjeti kampanja koje su se bjesomucno mjesecima vodile protiv nekih ministara, cesto na posve izmisljenim stvarima, u kojima supogotovo sudjelovali danasnji najblizi suradnici ministra Jovanovica, postaje jasno da nikada kod njih nije bilo ni atoma casti ii nacela nego samo bolesna karijeristicka zelja za vlascu na rigidnim ideoloskim osnovama. Danas suti manje vise cijela akademska zajednica kojoj je a priori moralo biti ponizenje dolazak Jovanovica na celo mzosa. Sto su ocekivali od njega? Osobno me nije iznenadio Zelenika, on je znanstvena verzija jednoga Skansija, s tim sto je Skansi usprkos nevidjenoj nesposobnosti, bio uspjesan sportas, a Zelenika nije - nista!

AN
ANM
08:51 14.12.2013.

Jedna grupa neprijatelja, vladajućim crvenim kmerima su bili intelektualci !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije