Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura

Neizlazak na ispit se plaća, a zbog
 sumnje na prepisivanje - popravni

matura,škola
Marko Lukunić/PIXSELL
12.01.2013.
u 16:00

Matematika i hrvatski jezik više se neće, kao ranijih godina, polagati dan za danom nego s gotovo tjedan dana razlike

Do kraja ovog mjeseca svi maturanti moraju prijaviti ispite državne mature. Kao i do sada tri su im obvezna predmeta – hrvatski i strani jezik te matematika. Novost je da su u Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja udovoljili zahtjevu roditelja i učenika i da se testovi iz matematike i hrvatskog jezika neće pisati dan za danom. U ljetnom ispitnom roku koji počinje 21. svibnja polaganjem izbornih predmeta - likovne umjetnosti i informatike - prvi dio hrvatskog - pisanje eseja - na rasporedu je 27. svibnja, a polaganje drugog dijela testa dan kasnije. Ispit iz matematike maturanti će polagati u ponedjeljak 3. lipnja.

>> Lumeni državne mature: Učenici koji su najbolje riješili testove

Ispitne knjižice

Ove godine učenici bi morali zaboraviti na prepisivanje jer ako ocjenjivači posumnjaju u to maturanti će morati ponovo pisati test i to u Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Također moraju voditi računa da iziđu na sve prijavljene ispite, a ako od nekog izbornog odluče odustati moraju ga odjaviti dvadeset dana prije termina ispita.

Ukoliko to ne učine platiti će troškove ispita u iznosu od 175 kuna. Isti iznos će platiti i osobe koje su državnu maturu položili ranijih godina, a ove žele popraviti ocjenu iz nekog od obveznih ili izbornih predmeta. Uz tri obvezna mogu polagati i maksimalno šest izbornih predmeta, a prijaviti i dalje mogu deset studijskih programa.

– Nemamo nekih posebnih savjeta za maturante, možemo im samo preporučiti da uče i redovno prate mrežne stranice našeg Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pogledaju stare ispitne kataloge, ali i ogledne primjerke ispita za ovu godinu. Tamo će naći tipove pitanje i bit će im lakše kad dobiju testove pred sebe na ispitu kojeg će polagati – kaže ravnatelj Centra Goran Sirovatka.

Upiti i mailom

Iako se ista pitanja pojave iznimno rijetko, ipak, maturantima dragocjena pomoć mogu biti ispitne knjižice od ranijih godina. Kako bi im pomogli i mi objavljujemo ispitne knjižice s pitanjima koja su se pojavila na prošlogodišnjoj državnoj maturi.

Nekih posebnih trikova kako što bolje položiti testove nema. Suština je u redovnom učenju i znanju, tvrdi Sirovatka i naglašava: Maturanti moraju voditi računa da su pooštrene sankcije za prepisivanje, na to se ni u kom slučaju ne smiju osloniti. Za sve što im nije jasno i što im treba dodatno objasniti mogu nam se obratiti mailom, dobit će odgovor, ili, ako im je jednostavnije mogu pozvati naš telefon 01-4501-899. Tamo će dobiti stručnjake koji će moći odgovoriti na svako njihovo pitanje - kaže Sirovatka.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
19:05 13.01.2013.

...cemu drzavna matura, kada se opet na nekim fakultetima mora polagati prijemni!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije