Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednička odluka

Neisplata plaća postaje kazneno djelo, ali ima i iznimki

bosnjakovic
Davor Puklavec/Pixsell
26.09.2011.
u 13:52

Za neisplatu plaća neće kazneno odgovarati poslodavac koji se nije uspio naplatiti od dužnika ili onaj koji nije uspio dobiti poslove na javnim natječajima.

Neisplata plaća postat će kazneno djelo, zaključeno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali isto tako neće se svaka neisplata plaća tretirati kao kazneno djelo. 

– Da bi neisplata plaća bila kazneno djelo, moraju se sagledati uzroci neisplate. Ne može za neisplatu kazneno odgovarati poslodavac koji se nije uspio, ne svojom krivnjom, naplatiti od dužnika, niti onaj koji nije uspio na javnim natječajima pa nema posla od kojeg bi kasnije zaposlenicima isplatio plaće. Za reguliranje takvih slučajeva predviđene su druge mjere – objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sjednici GSV-a koja se, kako i sam tvrdi, najviše bavila pitanjem neisplate plaća kao kaznenog djela.

Naglasio je kako su od prošlog čitanja prijedloga promjena Kaznenog zakona donesene neke važne novine pa se tako od sada kao kazneno djelo, ako je tako činjenično utvrđeno, smatra i neisplata samo dijela ili jedne cijele plaće dok se u ranijim prijedlozima to odnosilo na množinu pa su kazneno mogli odgovarati oni poslodavci koji nisu isplatili najmanje dvije plaće.

Uz to ministar Božinović smatra da je za zaposlenike iznimno važna činjenica kako će od 1. siječnja 2012. s radom početi i Radni sud, a izmjene Zakona o parničnom postupku ubrzat će rješavanje radnih sporova. Naglasio je i kako je zakonom o radnom registru konačno zabranjeno osnivanje tvrtki onim pojedincima koji od ranije imaju dugovanja prema svojim zaposlenicima ili državi.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH i potpredsjednik GSV-a nada se kako će se ovim izmjenama Kaznenog zakona u Hrvatskoj iskorijeniti neisplata plaća bez obzira na razloge, a Matko Bolanča, član Savjeta HUP-a i predsjednik GSV-a pretpostavlja kako bi se konačni prijedlog izmjena zakona pred vladom trebao naći u idućih 14 dana.

Komentara 44

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
17:58 26.09.2011.

kao HDZ-ov glasač, zahtijevam da se izbrišu sve iznimke! nema iznimke! tko nema love platiti rad radnika, neka ne naručuje taj rad!!! točka!

AB
abendblatt
19:30 26.09.2011.

Cacic ne isplacuje place zaposlenima, to je jos jedno kaznjivo djelo,sjesti mu na imovinu prije nego zbrise u zatvor.

CH
chemica
20:50 26.09.2011.

HDZ je izglasao hrpu zakona, a SDP će morati poduzeti mjere da ih se napokon počne provoditi u stvarnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije