Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Neisplata plaća nakon 30 dana tvrtku automatski vodi u stečaj

3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
09.02.2015.
u 08:54

Kašnjenje s isplatom plaće više od 30 ddana jedan je od razloga pokretanja predstečajne nagodbe ili stečaja, no za njihovo pokretanje potrebna je suglasnost dužnika. Novitet pokretanja po službenoj dužnosti, ne predviđa potrebu davanja suglasnosti

Došao je kraj tvrtkama koje ne isplaćuju plaće radnicima, a egzistiraju na tržištu pa će pokretanje stečaja po službenoj dužnosti Vlada ugraditi u novi stečajni zakon. Prijedlog tog zakona kojim se regulira pitanje pokretanja predstečajne nagodbe i stečaja prošao je prvo čitanje, a do drugog će se još doraditi, piše Novi list.

Pokretanje stečaja po službenoj dužnosti ako poslodavac više od 30 dana kasni s isplatom plaće, a provodit će ga Porezna uprava, trebao bi biti snažan alat u iskorjenjivanju prakse neisplate plaća. Neisplata plaće odnosi se na radnike koji imaju sklopljen ugovor o radu, odnosno uređene obveze poslodavca prema radniku, no preduvjet za taj posao je  potpuno elektronsko "povezivanje" JOPPD obrasca  – izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima – sa sustavom Porezne uprave.

Kašnjenje s isplatom plaće više od 30 dana jedan je od razloga pokretanja predstečajne nagodbe ili stečaja, no za njihovo pokretanje potrebna je suglasnost dužnika. Novitet pokretanja po službenoj dužnosti, ne predviđa potrebu davanja suglasnosti.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave oko 9,3 tisuće poslodavaca, koji zapošljavaju 37 tisuća radnika, u posljednja tri mjeseca ili tri mjeseca unutar polugodišnjeg razdoblja nisu isplatili plaće. Ovi podaci, kako piše Novi list, nisu potpuni jer ne obuhvaćaju period neisplate plaće prije početka 2014. godine, a ni svi poslodavci nisu dostavili izvješće putem JOPPD obrasca. 

>> Bosiljka Zlojutro: Krasan je država vlasnik, ne da plaću četiri mjeseca

>> Radnici sisačkog Metalinga obustavili rad zbog neisplate plaća

 

Komentara 9

OB
ObrenM
09:35 09.02.2015.

Koliko ima drzavnih firma,a ne isplacuju placu.Dali ce i nasa "miljenica "u stecaj?

NB
Navrnuti Bracanin
09:26 09.02.2015.

Zoki izgubio si busolu u potpunosti. Umjesto da kžnjavaš neplatiše koji dovode da se plata ne može isplatiti ti kažnjavaš poslodavca. Vidi se da ti ni 90% vlade nije nikad zaradilo kunu na realnom režištu. Od one četvorice ministara koji su to probali dva su bankrotirala. Odlazi!!!

PS
Privatni sektor
09:24 09.02.2015.

Pokretanje predstecaja cete samo zaje... druge vjerovnike. Sreca sa predstecajem je ta da odgovorne osobe takvih drustava ne mogu kandidirati za rezne potpore, natjecaje EU itd...pa ce se tako obiti o glavu svima koji nas usrecili svojim pokretanjem predstecaja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije