Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herc-iskrice

Neeuropska unija

17.11.2005.
u 18:30

Zemlja je okrugla i okreće se oko svoje osi, a zemljica Bosna (i s njom Hercegovina) je na ćoše i vrti se oko sebe. Tako je daytonska BiH preko Bruxellesa dospjela ponovo u Washington, a kud će američka državna tvorevina iz američke prijestolnice, ne zna se. Potvrđeno je samo da je Zemlja okrugla i da je BiH na sve to oguglala. Predstavnici bh stranaka i stranaca sele se iz Bruxellesa u Washington, gdje bi se sljedeći tjedan trebali dogovoriti o novom ustroju ili uštroju BiH. A u Bruxelles su došli kao da su se bili dogovorili da se ni o čemu ne dogovore.

Prije desetak godina potpisan je Washingtonski sporazum koji su jedni pročitali kao - VAŠ je TO. A Daytonski su protumačili kao - DAJ TO NAMA! No, sad u Republici Srpskoj očekuju učvršćivanje daytonskih entiteta, pa bi postwashingtonska priča o međuentitetskoj liniji mogla sličiti razgovoru između Muje i Hase: Jarane Mujo, je li tvoja Fata zadržala onu svoju lijepu liniju? Ma što zadržala, još je i uduplala!

Državna tvorevina sastavljena od jedne republike (Srpske) i jedne federacije svojevrsna je neeuropska unija, kakvu ne poznaje teorija države i prava. I sad bi ta neeuropska unija trebala u Europsku uniju! I to bez županija-kantona. Kad ni kantonizirana Švicarska nije u EU, na primjer, zašto bi kantoniziranu BiH pustili u europsko elitno društvance. Pa će u BiH jedni biti narod prvog reda, drugi drugog, a treći trećeg.

No, učiteljica i mučiteljica života reći će kako je i to bolje od - četveroreda. Možda je u vrijeme ptičje gripe bolje imati goluba na grani nego vrapca u ruci. Bilo kako bilo, u BiH je i dalje aktualan grafit: Ovdje ni lokum više nije rahat! Unatoč svemu, ta i takva neeuropska unija traži svoje mjesto u Europskoj uniji. Ali da ta priča ne bude slična dijalogu između Hercegovca i bogatog Nijemca. Za godišnjicu braka supruzi sam kupio ono od nula do sto za pet sekundi reče Nijemac.

Što je to? upita Ero. Ferarri odgovori mu. Ja sam svojoj ženi za godišnicu braka kupio ono od nula do sto za samo jednu sekundu pohvali se Hercegovac. A što je sad to? znatiželjan je Nijemac. - Vaga - objasni mu Ero s ovog svijeta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije