Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisali natječaj

Nedostatak specijalista: Liječnici nerado dolaze na istok Hrvatske

'19.10.2010. Opca Bolnica, Varazdin - U USKOK-ovoj  akciji Ordinacija uhiceno je troje djelatnika odjela za ginekologiju u Varazdinu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Marko Jurinec/PIXSELL
06.12.2012.
u 12:50

Godinama vinkovačka bolnica ne može ekipirati specijaliste na svim odjelima jer liječnici nerado dolaze, a i oni koji dođu odlaze čim im se pruži bolja prilika ili se ne vrate iako su ih Vinkovci poslali na specijalizaciju

Vinkovačka Županijska opća bolnica ovih je dana uz suglasnost Ministarstva zdravlja objavila javni natječaj za 16 specijalizanata i nada se da će time napokon riješiti dugogodišnji akutni problem nedostatka specijalista. Već godinama vinkovačka bolnica ne može ekipirati specijaliste na svim odjelima jer liječnici nerado dolaze na istok Slavonije pa i oni koji dođu odlaze čim im se pruži bolja prilika ili se ne vrate iako su ih Vinkovci poslali na specijalizaciju. Najnovijim natječajem raspisan je natječaj za dvije specijalizacije iz ortopedije i traumatologije, dvoje iz medicinske biokemije i laboratorijske medicine, četiri iz hitne medicine te iz anesteziologije, reumatologije i intenzivne medicine, oftalmologije i optometrije, infektologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, ginekologije i opstetricije, neurologije, psihijatrije i patologije.

– Od Ministarstva zdravlja dobili smo upravo onoliko specijalizacija koliko smo i tražili pa smo zadovoljni, ali nikako da dostignemo onu "čarobnu" brojku od sto specijalista. Bude ih 98 ili 99, ali nikako sto. Trenutačno imamo 99 specijalista, a idealno bi bilo kada bismo ih imali 130 ili 140. Nedostaju nam ortopedi, radiolozi jer su nam dva radiologa otišla u privatnu praksu, jedna liječnica otišla je na Šalatu, a ranije smo imali nedostatak specijalista na odjelu ginekologije, no sada je bolje, posebice što imamo četvero liječnika na specijalizaciji iz ginekologije i za tri ili četiri godine, kada se vrate završeni specijalisti, bit će puno bolje. Nažalost, sljedeće godine trojica specijalista ispunjavaju uvjete za mirovinu i odlaze – kaže ravnatelj vinkovačke Županijske opće bolnice dr. Krunoslav Šporčić. U Vinkovce dolaze specijalisti iz BiH i Dalmacije i oni koji ovdje zasnuju obitelj, odluče ostati, ali oni koji nemaju obitelj samo čekaju bolju priliku i odlaze. U vinkovačkoj bolnici trenutačno je samo jedan stranac, Sirijac specijalist neurologije.

– Grad i Županija pomažu nam pa osiguravaju stanove što stimulira mlade liječnike na dolazak i zadnjih godina je liječnicima dodijeljeno pet stanova. Zanimljivo je da ni svi naši Vinkovčani nakon studija medicine ne razmišljaju o povratku pa trećina njih ne dođe u Vinkovce ni na stažiranje već odmah nakon studija odu u neku bolnicu u Zagrebu ili drugim većim središtima – kaže dr. Šporčić.

>> Pacijenti više neće lutati po odjelima, specijalisti dolaze njima

Komentara 6

WO
woac
14:41 06.12.2012.

Ja sam iz VK i odgovorno tvrdim:"Pa nisu ludi da dolaze, ili ostaju!". Odavno smo slijepo crijevo Hrvatske, a ovi gore se jos vise trude da se ta razlika i poveca. Šteta što Zagreb zauzima tako malo kvadrata, bilo bi dobro da svi stanemo tamo a da nam ostatak HR-a budu vikendice. Ustvari šetnice i parkovi, jer zaboravio sam na Linicev porez.

KE
Kely
17:24 06.12.2012.

Radio sam tamo 1982-1983., ali nije bilo ikakva izgleda za ikakvu specijalizaciju, tada su nam ssefovi bili Novalich i Kadelburg; znacci, trebalo je misliti vech tada, ako je to tako tessko stanje ... Poslije sam uspio dobiti mikrobiologiju, 7 godinaina nakon diplome, ali ne u Vinkovcima; sada radim u Njemacckoj.

BA
baš
15:57 06.12.2012.

Kako ne bi nedostajalo kada prije svega specijaliste "odgajaju na kapaljku" kako ne bi imali konkurenciju i to ne samo liječnika već i ostalih profila. Osim toga tko bi za iste ili manje novaca radio u puno neuređenijim sustavima? To je politika koja se vodila u Hrvatskoj svih ovih godina. Pogledajte Vukovar, toliko priče i toliko truda, sjednica, i ne znam čega ali napredak vrlo sporo i traljavo. Odgovor je jednostavan, što bi paraziti radili kada bi stvarno novac usmjerili u područja gdje treba? Što bi paraiti radili kada bi stvarno postavili sustave da funkcioniraju kako treba? Postali bi suvišni, a oni to ne žele. Tako se voli Hrvatska. Normalno da će uvzikivati kako je vole kada gledaju da je isisaju do kraja. Zašto Slavonija nije pomognuta na pravi način da poljoprivreda i opstane, kao i stočarstvo? Zato da bi je mogli prisvojiti, prodati i isisati novac. Niti zbog čega drugoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije