Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvođači i distributeri upozoravaju:

Nedostaje više od 630 medicinskih pomagala

storyeditor/2023-01-18/PXL_240522_93670402.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.01.2023.
u 22:15

Medicinska pomagala mogu doći na listu HZZO-a samo ako se prijave po nižoj cijeni od postojećih, a nabavna cijena lani je porasla više od 40%

Uoči Nove godine nedostajalo je 300-tinjak vrsta medicinskih pomagala, a danas ih nedostaje već više od 630. Zbog stalnog smanjenja cijena od HZZO-a unatoč inflatornim kretanjima, ta se brojka povećava svaki dan, a nedostaje pelena za inkontinenciju, invalidskih kolica, štaka, hodalica, štapova, obloga za rane, vlasulja, pomagala za disanje, ortoza, proteza...

Spora procedura

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da je situacija s medicinskim pomagalima već duže neodrživa, a posljednje smanjenje cijene u prosincu rezultiralo je poremećajem na tržištu. Naime, medicinska pomagala mogu doći na listu HZZO-a samo ako ih prijave po nižoj cijeni od postojećih, pa se potom sve cijene niveliraju na tu najnižu. Ta je praksa poremećena lanjskim poskupljenjima, od energenata do transporta, te su proizvođači i distributeri stjerani u škare.

– Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo prošle godine porasla i više od 40%, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a. U Sloveniji su lani digli cijene za veliki dio proizvoda, a već su najavili dodatno povećanje – kažu u HUP-ovoj Koordinaciji.

Ističu da su ovo posljedice na koje su ukazivali od proljeća. Reagiralo se tek istovremeno s posljednjim snižavanjem cijena, u prosincu, kad je donijet i pravilnik koji omogućuje zahtjeve proizvođača i distributera za povećanjem cijena.

– Stotine ih je već podnijelo takve zahtjeve i predat će ih još, a krajem tjedna inicirat ćemo sastanak u HZZO-u kako bi se spora procedura odobrenja tih zahtjeva što prije pokrenula – kaže Slobodan Brezak. Marko Husić ističe kako se nadaju da će se u sljedećih nekoliko tjedana ova situacija riješiti, odnosno da će se više cijene odobriti. Kolike cijene traže, ne znaju reći ni uprosječeno.

Nestašica najviše pogađa osobe s invaliditetom i bolesnike. Posljedice su višestruke pa bi se uslijed produžetka ovakvog stanja pojačao pritisak na bolnice i troškovi liječenja – npr. ako bolesnicima s dekubitusima ne više ne može pomoći kućna njega ili ako se zbog nedostatka ortoze nekome pogorša zdravstveno stanje i produlji bolovanje. Također, izostanak posla u tvrtkama koje se bave pomagalima doveo bi i do otkaza.

Pomagala nižeg standarda

Iz Koordinacije navode kako su hrvatski standardi za neka pomagala puno niži nego u EU. Imamo invalidska kolica koja koštaju 1300 do 1500 eura, a Češka ona po 6000 do 7000 eura koja su nekoliko kilograma lakša i fleksibilnija. U RH se ugrađuje mehaničko protetičko koljeno po 1400 eura, a u drugim zemljama EU daleko kvalitetnije mikroprocesorsko koljeno. Zato traže hitno povećanje HZZO-ovih cijena za medicinska pomagala, izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka EU.

>> VIDEO: Adventski kotač u Zagrebu i dalje stoji, u međuvremenu kamioni 'preorali' park: 'K'o da će sijati kukuruz!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije