Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spust

Nedostaje vam adrenalina? Dođite na downhill-stazu na Ivančici!

downhill (1)
Arhiv BBK Ivanščica
26.05.2011.
u 11:38

Riječ je o brdsko-biciklističkom spustu, najatraktivnijoj disciplini brdskog biciklizma; downhill-staza na Ivančici duga je 2300 metara, a biciklisti je prelaze vratolomnom brzinom

Ivančica više nije samo omiljena destinacija planinara, parajedriličara, speleologa i "običnih“ izletnika. Najviša zagorska gora svakog vikenda postaje i okupljalište "downhillera“, biciklista koji se strmoglavom stazom dugom 2300 metara svojim specijalno konstruiranim biciklima vratolomnom brzinom spuštaju i „lete“ preko skokova uređenih od srušenih stabala, stijena,  kamenja i prirodnih barijera. I dok se promatračima ledi krv u žilama, izazovi tog ekstremnog sporta njegovim sudionicima podižu razinu adrenalina u krvi!

– Downhill (u doslovnom prijevodu „nizbrdo“), najatraktivnija je disciplina brdskog biciklizma, a njen nositelj je Brdsko-biciklistički klub Ivanščica. U zadnje vrijeme naše su aktivnosti ubrzane, jer finaliziramo pripreme za 1. downhill-utrku (brdski biciklistički spust), koja će biti prva utrka tog tipa održana u ovom dijelu Hrvatske. Očekujemo 80-ak natjecatelja iz cijele Hrvatske i Slovenije, a želimo popularizirati taj sport među mladim vozačima i učiniti Ivančicu centrom downhilla u ovom dijelu Hrvatske – ističe predsjednik BBK Miroslav Đurin.

 Spustašku stazu članovi BBK-a uredili su na sjevernoj stazi Ivančice, prema Ivancu. Start joj je na Velikom Oberšju, na 800 metara nadmorske visine, a u kratkom vremenu biciklisti prelaze visinsku razliku veću od 500 metara! Dva kilometra iznad izvora Žgano vino, staza siječe cestu koja vodi do vrha planine.

– Stazu smo uredili na starim šumskim putovima i privatnim parcelama, bez rušenja okolnih stabala i devastiranja šume, pa nas zato mnogi vlasnici podupiru. Na nekim oštrijim zavojima sagradili smo tzv. bentove od zemlje, kao pomoć lakšem i bržem prolasku spustaša, dok su na pojedinim dijelovima uređeni skokovi od zemlje i kamenja. To je prva i jedina biciklistička spustaška staza na Ivančici, a njome su oduševljeni brojni vozači, to više što je strma i zahtjevna, jako brza i atraktivna. Mnogo je zainteresiranih vozača koji bi na njoj željeli trenirati – ističe Đurin i poziva sve ljubitelje adrenalinskih sportova da dođu na 1. downhill-utrku što će se održati 26. lipnja.

Biciklistički centar na Ivančici

Budući da je riječ o utrci koja popularizira Ivančicu kao destinaciju planinskog turizma, utrku financijski podupire Grad Ivanec, koji najavljuje i uključivanje u poticanje razvitka brdskog biciklizma.

– To nam je drago, jer s takvom potporom na Ivančici bi bilo moguće urediti i druge tipove staza za brdski biciklizam (XC, Freeride, 4X, pumptrack) te tako stvoriti biciklistički centar koji bi privlačio razne kategorije biciklista iz šire regije i inozemstva – zaključio je Đurin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije