Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bespravno

Nedaleko od pčelinjaka podigli i prave vikendice

kucice
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
27.09.2010.
u 16:30

– Na područjima uz Muru i Dravu svjedočimo epidemiji ilegalne gradnje – kaže Siniša Golub.

Nakon što su nadzornici iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Međimurskoj županiji popisali 140 ilegalno sagrađenih objekata u zaštićenom pojasu uz Muru, vlasnici su pozvani da u roku od 15 dana dostave dokumentaciju kojom će dokazati da nije riječ o bespravnoj gradnji.  

U protivnom kuće će se ukloniti na njihov trošak. Dokumente je u roku dostavilo samo njih desetak! Vijest o akciji protiv bespravne gradnje u zaštićenom krajoliku poput munje proširila se selima, pa su, kako doznajemo, pojedini bespravni graditelji počeli javljati sa zahtjevima da se vikendice i kuće legaliziraju! No, to neće biti tako lako kao prije 20 ili 30 godina.

– Vlasnicima se preporučuje da što prije uklone kuće o vlastitom trošku, posebno tamo gdje ne postoji mogućnost legalizacije jer takvi objekti nisu predviđeni lokalnim prostornim planom. Onima tvrdoglavima koji kuću ne uklone i ne legaliziraju slijedi bolni prekršajni postupak na kraju kojega će morati ukloniti svoj objekt, ali uz povećane troškove i veću štetu – kaže ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub. Akcijom protiv bespravne gradnje pogođenima su se osjetili i pčelari, koji tvrde da njihovi pčelinjaci nisu bespravno sagrađeni.

– Uz pčelinjak imam samo spremište za alat od desetak kvadrata, i ništa drugo. Što će nam sad deložirati pčele? – ljuti se pčelar iz Domašinca. Pčelari tvrde da se pčelinjaci tu nalaze više od pedeset godina i za većinu njih vlasnici nemaju nikakvu dokumentaciju, a nalaze se na privatnom posjedu. U Javnoj ustanovi tvrde da pčelinjaci nisu na njihovom popisu. Problem su pčelari koji su deset do dvadeset metara od pčelinjaka podigli vikendice.

– U proteklih dvadesetak godina na područjima uz Muru i Dravu svjedočimo epidemiji ilegalne gradnje objekata koji ponekad svojim izgledom i položajem u prostoru nemaju blage veze sa zdravim razumom. Nije riječ o pčelinjacima, lovačkim čekama i sličnim objektima koji služe na dobrobit prirode i čovjeka, nego o takozvanim vikendicama koje su odraz neukusa njihovih vlasnika, a onda i slika nepoštovanja pravne države – ističe S. Golub, koji se sastao i s članovima izvršnog odbora Udruge pčelara Agacija.

I njima je, veli, u interesu da se uklone bespravno sagrađene kuće. Župan Ivan Perhoč kaže da je za uklanjanje bespravne gradnje ovlaštena građevinska inspekcija, a Javna ustanova može samo upozoriti na takve objekte.

- Riječ je o uzurpaciji zemljišta i inspekcija bi trebala obaviti svoj posao. Prije nekoliko godina počelo se nešto rušiti uz Dravu i onda je stalo – kaže župan Perhoč.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije