Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Neću u mirovinu, nisam se za to borio. Hoću posao!'

U državnim tvrtkama nisam dobar ni za vozača, kućnog majstora, protupožarca
28. ožujka 2013. u 07:36 0 komentara 687 prikaza
'14.03.2013. Grubine.Imotski. Ante Vukovic,branitelj iz Grubina pored  Imotskog nikako ne uspijeva dobiti zaposlenje unatoc svim pravima koje kao branitelj ima. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'

– U našoj lijepoj domovini hrvatskom je branitelju lakše dobiti mirovinu nego posao. Čemu Zakon o pravima branitelja koji nam daje prednost pri zapošljavanju kada ga se nitko ne drži? Dok su jedni krvarili, drugi su se obogatili, zauzeli pozicije i sada nas tretiraju kao budale – ogorčen je razvojačeni branitelj Ante Vuković iz Imotskog. Cijeli je rat proveo s puškom ruci. Nakon razvojačenja ništa nije tražio ni dobio, već je otvorio građevinski obrt i radio do prije dvije godine kada mu je tvrtka za uređenje interijera propala, a onda se sa 52 godine našao na tržištu rada. Sada taj VKV vozač zbraja račune i dugove te skuplja odbijenice državnih tvrtki i institucija. Kao da se natječu koja ne želi zaposliti branitelja.

Školu prijavio inspekciji

– Prvi natječaj na koji sam se javio raspisao je HAC u kolovozu 2011. godine za vozača u Zagvozdu. Nikada nisam dobio odgovor niti su mi vratili dokumente. Onda sam aplicirao za mjesto kućnog majstora u OŠ Stjepana Radića u Imotskom. Taj sam natječaj rušio četiri puta jer je ravnateljica htjela zaposliti mladića koji je već imao posao. Na koncu je morala zaposliti branitelja, ali, iako sam je prijavljivao inspekciji i natječaji su joj jedan za drugim poništavani, posao nije dala meni, nego drugome – kaže Vuković. Smeta mu što je ravnateljica koja je uporno pokušavala izigrati zakon lani bila kandidirana za osobu godine u Imotskom. U lipnju prošle godine pokušao je dobiti posao u protupožarnoj službi Hrvatskih šuma. Mjesecima je čekao natječaj kojega nije bilo pa im je pokucao na vrata. – Ponudili su mi da budem rezerva u Šestanovcu. Koja rezerva, treba mi posao, a znam da su ih po dvoje iz kuće zapošljavali bez natječaja – kaže Vuković.

Posljednji natječaj bio je onaj Hitne medicinske pomoći u Splitu koja je tražila 25 vozača. Vuković je na testiranju bio 27., zna da neki od kandidata nisu prošli liječnički i sada ga zanima je li zaposlen netko iza njega na listi. – Testiranje je bilo namješteno. Dobio sam isprintan test na kojemu se nijedno raskrižje nije vidjelo. Djelatnica u pravnoj službi HMP-a me je izvrijeđala – kaže Vuković, koji se još nada da će pronaći posao. – Neću vojnu mirovinu, a posebno ne luđačku! Nisam se za nju borio. Borio sam se za Hrvatsku u kojoj ću kao slobodan čovjek raditi i živjeti, ali očito nije ispalo onako kako smo mi, naivci, s puškom na prvoj crti bojišnice zamišljali – poručio je Vuković. Od institucija države očekuje strogo provođenje Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Njegovim izmjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2012. strogo će se kažnjavati i one tvrtke koje pri zapošljavanju ne pružaju prednost braniteljima, i s do 300 tisuća kuna.

Samozapošljavanje

Lani je ministar Predrag Matić objavio je sedam poticajnih mjera, za koje je iz proračuna osiguran 21 milijun kuna. – Mjerama iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja ostvareni su znatni rezultati. Mjerama aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Ministarstva branitelja i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 2012. zaposleno 3415 hrvatskih branitelja – kaže Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja. Najuspješnije se, nastavlja, provode mjere samozapošljavanja te mjera namijenjenih zadrugama hrvatskih branitelja. Tako je od 2004. do kraja 2012. samo korištenjem mjere samozapošljavanja vlastite djelatnosti pokrenulo 3875 hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. U istom razdoblju potporu kroz pokretanje braniteljskih zadruga koristilo je 430 zadruga.

Lani zaposlena 11.694 branitelja s burze

Lani zaposlena 11.694 branitelja s burze rada

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 2012. godine zaposlena su 11.694 hrvatska branitelja iz evidencije nezaposlenih osoba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (što je 6,7% od ukupnoga broja zaposlenih iz evidencije Zavoda) te 287 djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Time je broj zaposlenih hrvatskih branitelja u 2012. godini povećan za 7,3 % 795 osoba) u odnosu na 2011. godinu.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.