Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neću prodati krave, ostajem u poslu! Spasio me mljekomat

HBOR-u sam dostavio zahtjev za reprogramiranje kredita koji sam do lipe uložio u izgradnju farme, kaže mljekar iz Nuštra.
06. veljače 2013. u 18:00 22 komentara 481 prikaza
'09.08.2012., Vinkovci - U vinkovackom Kauflandu nustarski mljekar Ivan Mihaljkovic postavio prvi mljekomat u Vinkovcima. Photo: Goran Ferbezar/Pixsell'
Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'

Ivan Mihaljković, mljekar iz Nuštra, jedan je od onih proizvođača mlijeka koji razmišljao \"dići ruke\" od farme i rasprodati krave jer se uz sadašnju otkupnu cijenu ne može preživjeti. No ostao je jer se nada da će biti bolje, a i jedini mljekomat u Vinkovcima na kojemu svakog dana proda 100 litara prvoklasnog mlijeka donosi dobit.

– Mljekomatom pokrivam dio troškova jer ipak je razlika kada prodam litru mlijeka po 2,5 kune ili po pet kuna. Iako sam prije nekoliko mjeseci razmišljao o zatvaranju mljekomata, shvatio sam da mi nema druge, nego ga ostaviti jer je jedino on rentabilan. Kupio bih još jedan mljekomat, samo kada bih imao novca. Dostavio sam HBOR-u zahtjev za reprogramiranje otplate kredita od 3 milijuna kuna na 15 godina koji sam do zadnje lipe uložio u gradnju farme, a ne u automobil ili gradnju kuće, čak sam i prilazne ceste sam financirao. Ako mi prolongiraju vraćanje kredita, to me neće izvući iz nevolja, ali će ih malo ublažiti - kaže Mihaljković i dodaje:

- Kada bi otkupna cijena mlijeka bila 3,5 ili 4 kune, tada bih pokrivao troškove, a sa 2,5 kune to nije  moguće jer samo kilogram smjese košta 3,3 kune, a gdje je struja, vraćanje kredita – zaključuje Mihaljković, koji u staji ima 32 krave muzare i 14 junica, dodajući da nije dobio poticaj za zemlju i krave iako je ministar Jakovina obećao isplatu do kraja siječnja. Jedino im je isplaćena premija za mlijeko.

>>Mljekaru isključili struju, a sada mlijeko dijeli siromašnima

Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
 • aids:

  3 milijuna kuna uloženo za 32krave i 14 junica ??? što si ti prije 10-15 godina radio....ili te Ladišić nagovorio na to.........99,999.... propadaš samo ovisi kad za koliko vremena...nažalost!!

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Kad će instalirati votkomate?

 • rotten:

  evo sad kad sam ovo pročitao zapanjen sam da li ljudskom glupošću ili hrabrošću... Dići kredit uložiti u posao za koji ne znaš ništa (jer otkupna cijena mlijeka varira od 1-4kn po litri) i onda su ti svi krvii što ... prikaži još! si se zaletio... U ovoj državi i uz ovaku nesređenu agrarnu ili ikakvu politiku pa to je u najblažu ruku GLUPOST