Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stajala ga ironija

'Neću na rad za opće dobro, ja idem u zatvor'

Zoran Pilipović
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
19.02.2014.
u 16:51

Zoran Pilipović trebao je biti prvi odvjetnik koji je u znak protesta otišao u zatvor

Nudili su mu rad za opće dobro, no Zoran Pilipović trebao je biti prvi odvjetnik koji je u znak protesta otišao u zatvor. Jedino su njega u državi osudili da je odao službenu tajnu. Kad je odbio rad za opće dobro, rekavši neka ga šalju u zatvor, u probacijskom uredu ostali su zatečeni.

Pravo na pošteno suđenje

No, ipak neće u zatvor zahvaljujući Ustavnom sudu koji je ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu jer je Pilipoviću povrijeđeno pravo na pošteno suđenje. Naloženo je novo suđenje jer Ustavni sud, koji rijetko intervenira u presude redovitih sudova, nije mogao prijeći preko propusta i “čudnog” obrazloženja osuđujuće presude. Pilipovića je zagrebački sudac Rafael Krešić tri puta oslobađao optužbe da je odao tajnu jer je 2008. rekao da ne želi u pretkaznenom postupku braniti Roberta Matanića (poslije osuđenog u slučaju Pukanić, op. a.) jer se nije slagao s njim u tome da iznosi obranu. Sudac je obrazlagao da je riječ o bagatelnom djelu, no Županijski sud ukidao je te oslobađajuće presude, a četvrti je put dao predmet novom sucu.

Pilipoviću je bilo dosta svega pa je u četvrtom procesu ironično kazao: "Žalim što sam počinio beskrupulozan i bestijalan zločin. Tek sam poslije shvatio da obavještajna zajednica i MUP meni žele dobro, da im je cilj preodgojiti me. Sad sam svjestan da je moj odgoj bio loš i da je zadatak Državnog odvjetništva preodgojiti me...” To očito ironično priznanje novi je sudac iščitao kao žaljenje i uvjetno ga osudio, a dobro je došlo i zagrebačkom Županijskom sudu koji je Pilipovićevu ironiju doslovno tumačio i osudio ga na tri mjeseca zatvora, koja će se zamijeniti radom za opće dobro. Pilipović je podnio ustavnu tužbu navodeći da se na svim suđenjima i na četvrtom branio jednako.

Gorak okus u ustima

“Rečeničnim konstrukcijama, koje se mogu podvesti pod ironiju, bijes, nemoć ali nikako pod priznanje i žaljenje, nisam priznao krivnju. Tu konstrukciju riječi, vokabularnu formu, psihički zdrava osoba nikako ne može prihvatiti kao priznanje jer ostavlja gorak okus u odnosu na sud, njegovu ozbiljnost i osjećaj za pravdu i pravednost”, napisao je u tužbi najavivši i tužbu sudu u Strasbourgu te dodajući da bi taj sud mogao steći pogrešan dojam da RH nije zemlja vladavine prava, već država instrumentaliziranog pravosudnog sustava.

Vijeće Ustavnog suda, u sastavu sudaca Snježana Bagić, Mate Arlović, Davor Krapac, Ivan Matija, Duška Šarin i Miroslav Šeparović, utvrdilo je da su sudovi bili dužni s pažnjom preispitati iskrenost, kontekst i ton njegova “priznanja”, to više što je tri puta poricao krivnju. Usto, na četvrtom suđenju dijametralno je promijenjena izreka presude, a nije obrazloženo zašto sud odstupa od zaključaka iz oslobađajućih presuda.

>>Odvjetnik Pilipović oslobođen optužbe za prijetnju

Komentara 9

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:35 19.02.2014.

i po stoti put se potvrdilo - imamo gnojnicu od "pravosuđa"...

MA
mate45
18:14 19.02.2014.

Tko će sada snositi sve ove sudske troškove zbog nepismenosti sudaca.

FU
fudbal
19:18 19.02.2014.

Sto se tice rada za opste dobro,EK uputila je ostru kritiku hrvatskoj(po pisanju austrijski medija) zbog toga sto je tako osudila cobankovica koji je ostetio sa hdz drzavu za 50 miliona kuna. Kad se sjetim da je djecak zbog kradjee laptopa osudjen na16 mjeseci malodobnog zatvora,a ovaj pljackas iz hdz za tolike pare guljenje krompira.Onog sudiju koji je tako blago kaznio cobankovica ja bih bez razmisljanja osudio 25 g golog otoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije