Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za sukob interesa

Neće pokrenuti postupak protiv Brkića, Bandića i Dalić

Milijan Brkić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/9
27.09.2019.
u 11:09

Brkić se očitovao da satovi koje nosi nisu njegovo vlasništvo, nego pripadaju njegovu bratu Jozi, s kojim, kaže, živi od razvoda s bivšom suprugom pa povremeno na ruku stavi i neki od njegovih satova

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika koja je u tijeku predloženo je da se ne pokrenu postupci protiv potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

U Brkićevu slučaju radi se o vrijednim satovima koje je potpredsjednik Sabora u više navrata nosio u javnosti, a Povjerenstvo je postupalo na temelju medijskih napisa u kojima se tvrdilo da je u nekim slučajevima riječ o satovima vrjednijim od 30.000 kuna. Dužnosnici po zakonu imaju obvezu u imovinskim karticama prijaviti sve pokretnine vrjednije od te svote, što Brkić nije učinio. Povjerenstvu se očitovao da satovi koje je nosi nisu njegovo vlasništvo, nego pripadaju njegovu bratu Jozi, s kojim, kaže, živi od razvoda s bivšom suprugom pa povremeno na ruku stavi i neki od njegovih satova. Iznimka je sat za ronjenje koji mu je brat darovao, no Jozo Brkić je Povjerenstvu poslao izjavu kako je taj sat kupio za 4000 australskih dolara, dakle jeftinije od donje granice za prijavu pokretnina u imovinskoj kartici. I samo Povjerenstvo je, uvidom u internetsku stranicu proizvođača, ustanovilo kako je cijena takvog novog sata niža od 30.000 kuna pa se predlaže odustajanje od postupka.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Milan Bandić je, pak, Povjerenstvu prijavljen zbog nagradne igre Večernjeg lista „Večernji vam daruje stan iz snova“. Anonimni prijavitelj naveo je da je stan oglašen u nagradnoj igri u vlasništvu Zagrebačke stanogradnje, tvrtke povezane sa Zagrebačkim holdingom, time i s Bandićem. Zatim iznosi pretpostavku da stan nije plaćen novcem, već nekim oblikom sponzorstva, iz čega izvodi zaključak kako postoji mogućnost da je riječ o sponzorstvu koje bi Večernjak platio pozitivnim pisanjem o Bandiću.

Povjerenstvo je, međutim, utvrdilo da je Večernji list Stanogradnji uredno platio spomenuti stan, a razliku u cijeni i procijenjenoj vrijednosti stana od 20-ak tisuća kuna, koju također problematizira anonimni prijavitelj, ne smatraju spornom, budući da cijene na tržištu fluktuiraju, a i stan je kupljen u izgradnji. Izvjestitelj Davorin Ivanek napomenuo je i kako u Večernjaku nisu primijećeni članci koji bi potvrdili sumnju da je Bandić sponzorstvom isposlovao bolji tretman u novinama.

Kad je riječ o Martini Dalić, nju su dvije neanonimne prijave teretile za sukob interesa zbog činjenice da joj je Hanza media tiskala, distribuirala i upriličila promociju knjige „Agrokor - slom ortačkog kapitalizma. Povjerenstvo je utvrdilo da je Hanza media imala poslovni ugovor s Ministarstvom gospodarstva dok mu je Dalićeva bila na čelu, i to oko organizacije okruglog stola o učinkovitosti zakona, no s obzirom na to da je ova knjiga izdana i promovirana u vrijeme kada Matrina Dalić više nije bila ministrica, predloženo je odustajanje od postupka. Iako Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnike obvezuje na poštovanje određenih pravila i godinu dana od prestanka dužnosti (Marina Dalić se, primjerice, u tom razdoblju ne bi smjela zaposliti u Hanza mediji), ta se ograničenja ne odnose na primanje darova.

VIDEO Brkić o aferi SMS:

Komentara 14

PR
prajdali100
11:24 27.09.2019.

Cirkus.

DU
Deleted user
11:18 27.09.2019.

povjernstvo za sprijecavanje sukoba interesa duznosnika u hrvatskoj ima tezinu kao sto je imala pionirska organizacija u propaloj drzavi.... ...porezna uprava sve moze nspraviti ali za vecinu gore navedenih uopce ne vriede zakoni rh...sto su cinjenice....ali koga to vise zanima...i zbog toga hrvati masovno bjeze iz hrvatske....

DV
dvorskaluda
13:50 27.09.2019.

I Porezna tako utvrđuje porijeklo novca i imovine; samo daš izjavu da ti je to poklonio pokojni djed/baka, pok. stric, da je to bratovo, kumovo....i sve 5. Porezna neće provjeravati je li to tako i je li darovatelj imao sredstvaa to kupiti. Dakle, na pitanje od kuda mercedes, satovi, putovanja, motori, bunde, Manolo Blahnik cipele, skupocjen nakit - točan odgovor je bratovo, sekino, djedovo, bakino, kumino...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije