Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neće mu suditi što je žrtvu umalo ubio jer je za to već osuđen

Vrhovni sud: Osuda za drsko i nepristojno ponašanje uključuje i fizičke nasrtaje te ima "kaznenu konotaciju"
17. svibnja 2011. u 10:55 20 komentara 121 prikaza
maresti
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Famozni slučaj Maresti, odnosno pravilo da se ne može dvaput suditi za isto djelo, doveo je do apsurda – žrtva ubodena nožem jedva je preživjela, ali suđenja za pokušaj ubojstva neće biti jer je počinitelj u vezi s tim događajem već prekršajno uvjetno osuđen na deset dana zatvora zbog "naročito drskog i nepristojnog ponašanja".

Spasila ga Hitna pomoć

Županijski sud u Varaždinu u povodu okrivljenikove žalbe odbio je provesti istragu protiv Dragutina D. za pokušaj ubojstva pozivajući se na presudu Europskog suda za ljudska prava iz lipnja 2009. u slučaju Maresti protiv RH. Dragutin D. već je prekršajno uvjetno osuđen jer je u travnju 2009. pod utjecajem alkohola (1,26 promila) galamio i vrijeđao 44-godišnjaka, a kad mu je ovaj rekao da ga ostavi na miru, iz svoga je vozila izvadio kuhinjski nož i ubo ga u trbuh. Žrtvi su ozlijeđena jetra i tanko crijevo, a spasila ga je hitna intervencija. Kako se Dragutin D. ne bi izvukao samo s prekršajnom "sitnom" osudom, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tražio je zaštitu zakonitosti, što je Vrhovni sud nedavno odbio!

Analizom dvaju činjeničnih opisa, iz prekršajnog i kaznenog postupka, i Vrhovni sud je zaključio da je tu riječ o već presuđenoj stvari i da se Dragutinu D. nakon prekršajne osude više ne može suditi u kaznenom postupku. Vrhovni se sud poziva na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Engel protiv Nizozemske iz 1976. godine, prema kojoj su presudna tri mjerila za zaključivanje je li i u prekršajnom postupku riječ o "kaznenom slučaju", a to su "razvrstavanje djela prema nacionalnom pravu, narav djela i težina zapriječene kazne".

Mogao u zatvor i 60 dana

Dragutin D. prekršajno je osuđen za "naročito drsko i nepristojno ponašanje na javnom mjestu", što uključuje i fizičke nasrtaje te predstavlja prekršaj koji ima "kaznenu konotaciju" jer ga se moglo kazniti zatvorom do 60 dana. U oba je postupka riječ bila o istim činjenični okolnostima, okrivljeniku i žrtvi, vremenski i prostorno povezanima u odnosu na isti događaj i radnje te posljedicu – tešku ozljedu. Stoga bi naknadnim kaznenim progonom i kažnjavanjem osuđenika u kaznenom postupku, obrazlaže Vrhovni sud, "bilo povrijeđeno načelo ne bis in idem", pa je Županijski sud u Varaždinu s pravom obustavio kazneni postupak.

Marestiju dosuđeno 4100 eura jer je dvap

Marestiju dosuđeno 4100 eura jer je dvaput osuđen za isto djelo

Koliko god je apsurdno da se Dragutin D. izvukao od suđenja za pokušaj ubojstva, valja podsjetiti da je Europski sud u lipnju 2009. Marestiju dosudio protuvrijednost od 4100 eura jer, nakon što je prekršajno osuđen na 40 dana zatvora, nije smio i u kaznenom postupku biti osuđen na sedam mjeseci zatvora za teško ozljeđivanje i prijetnju smrću. U novijim slučajevima takvi se apsurdi neće ponavljati jer se policija i Državno odvjetništvo prije pokretanja bilo kakvog postupka trebaju opredijeliti pod uvjetom da je riječ o istim ili sličnim okolnostima.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Sve je uzalud:

    Ovaj članak još nije komentiran. Budi prvi i započni raspravu! Ovo ne treba komentirati.Suzdržite se komentara, kao mali otpor bezobrazluku.

  • lukarak:

    Ha eto, ko im kriv kaj su ga prvo osudili prekrsajno.

  • -obrisani-:

    debilizam i kretenizam od sudstva i policije