Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski jezik i politika
Povratak na članak

Nečasni posao proljećara: što su govorili o Deklaraciji

Brojne reakcije na Deklaraciju marljivo je prikupio i u knjigu uobličio istaknuti hrvatski lingvist, sveučilišni profesor u mirovini Marko Samardžija.

Komentari 13

Avatar Idler 3
Idler 3
08:15 12.07.2017.

Manolić, Mesić.....ja sam fakat zaprepašten >;-))

VL
MO
mobitel20
00:56 12.07.2017.

Naravno, kako bi to bilo da odmah nisu na portal stigli jugosrpski trolovi. Na vasu zalost, hrvatski jezik je sacuvao samobitnost, ima sva moguca svjetska priznanja i iz to je jedan od sluzbenih jezika EU, sto srpski nikada nece biti. Kao i puno toga, ukrali ste nas jezik, prisvojili ga, koristeci romantizam nasih Iliraca koji su u panslavenstvu vidjeli nacin boljeg otpora madjaronima i germanima. Dogadjaji su ih demantirali...sa opancarima i otomanima nema dogovora ni pregovora. A za ove domace...pa jasno je da su to jugonacionalisti cijenjeni profesore, ali dobro je podsjetiti...Da i slabije upuceni postanu svjesni zasto je dr.Tudjman takve zmije morao drzati "blizu sebe"...Maestralno ih je sve preveslao ! Neovisna i priznata Hrvatska i nas hrvatski jezik su tu , na uzas svih jugonacionalistickih luzera kojima preostaje samo trolati besmislice iz jugopropagandnog arsenala, hahaha

VL
DU
dunhill
17:29 12.07.2017.

Matica hrvatska je, nekada, poput našeg blaženog Stepinca, bila prvi zviždač u bivšem sistemu. Borila se za pravdu protiv nepravde, za nediskriminaciju protiv diskriminacije, za pravdu protiv zla. Bila je moralna vertikala hrvatskog društva. No, danas je postala sve ono protiv čega se kroz povijest borila.

VL
BA
bakulušić
18:46 12.07.2017.

Članak rječito govori da su u Hrvatskom proljeću samo studenti i mladež bili - hrvatski i da im je Hrvatska bila na srcu. Svi ostali su bili Jugoslavenčine i zapravo je to bio - sukob na jugoslavenskoj ljevici. Uostalom, ii devedesetih su pokazali da su još uvijek Jugoslaveni i svi su bili Tuđmanovi oponenti. Oni naprosto nisu znali ni mogli razmišljati hrvatski jer je to za njih bilo - svetogrđe. Oni su Hrvati kao i ova što se stalno javlja iz "Švajcarske".

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
21:12 11.07.2017.

Za ugledne svjetske lingviste postoji samo Hrvatsko-Srpski ili Srpsko-Hrvatski, oni se nama smiju sto izvodimo sa jezicima. Eno su bas jucer Amerikanci rekli Crnogorcima da je njihov jezik varijanta Srpskog, a ne Crnogorski jezik. - ''Američki tehnički komitet ISO 639-2, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, nije prihvatio kodifikaciju crnogorskog jezika, sa obrazloženjem da je u pitanju jedna od varijanti srpskog jezika.''

VL
DU
Deleted user
00:04 12.07.2017.

.slusajte jebivjetri..Vi jos uvik pisete..sluzite se..i razmisljate..vukovim jezikom..ma kojim hrvatskim..vi ste ..svi tupi ka ona stvar..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.