Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rozi i žuti svod

Rijetka pojava na nebu iznad naše obale: Mnogi misle da je riječ o neidentificiranim letećim objektima

Foto: Crometeo
1/7
11.11.2022.
u 20:43

Lentikularni oblaci su stacionarni oblaci koji nastaju uglavnom u troposferi, obično paralelno sa smjerom vjetra. Izgledom se često uspoređuju s lećom ili tanjurićem.

Stanovnici mnogih gradova na našem jugu i obali danas su imali priliku svjedočiti spektakularnom zalasku sunca. Osim što je nebo obojio žarkim rozim i ljubičastim tonovima, zalazak je krasila i jedna rijetka meteorološka pojava - lentikularni oblaci.

Lentikularni oblaci (latinski: Lenticularis u obliku leće) su stacionarni oblaci koji nastaju uglavnom u troposferi, obično paralelno sa smjerom vjetra. Izgledom se često uspoređuju s lećom ili tanjurićem. 

Foto: Čitatelj

Postoje tri glavne vrste lentikularnih oblaka: altokumulusni, stratokumulusni i cirokumulusni lentikularni oblaci, koji variraju u visini iznad tla. Zbog svog jedinstvenog izgleda, predloženi su kao objašnjenje za neka viđenja neidentificiranih letećih objekata.

Dok zrak putuje površinom Zemlje, često susreće prepreke, uključujući prirodne formacije poput planina, ali i umjetne strukture, poput zgrada i drugih konstrukcija, koje ometaju protok zraka i stvaraju "vrtloge" ili područja turbulencija. Kada vlažan, stabilan zrak struji preko većeg vrtloga, poput onih uzrokovanih planinama, niz velikih uspravnih valova formira se na zavjetrini planine. Ako temperatura na vrhu vala padne ispod točke rosišta, vlaga u zraku može se kondenzirati i formirati lećaste oblake.

Foto: Crometeo

Pod određenim uvjetima, dugi nizovi lećastih oblaka mogu se formirati u blizini vrha svakog sljedećeg vala, stvarajući formaciju poznatu kao "valoviti oblak". Ti valni sustavi mogu proizvesti jaka uzlazna strujanja, povremeno dovoljna da se vodena para kondenzira i proizvede oborinu.

Upravo zbog tih uzlaznih strujanja piloti komercijalnih letova izbjegavaju lentikularne oblake, a piloti jedrilica aktivno ih traže. Nošene jakim strujama jedrilice se mogu uzdići do nevjerojatnih visina i prevaliti velike udaljenosti.

VIDEO: Institut u Splitu u potrazi je za ogromnim crvom od 6 metara: 'O ovoj vrsti znamo fascinantno malo'

Komentara 3

HR
Hrast
21:27 11.11.2022.

Čovječe kako je prekrasan svijet Gospodin stvorio. Predivno.

NO
nori
12:52 12.11.2022.

Saznali da ulazimo u šengen puni eura

HR
hrUsrcu
08:04 12.11.2022.

mnogi (ne)misle!!! ufo se pojavljuje samo u usa. ova divota, ovo je predivno. hvala STVORITELJU na ovim divnim prizorima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije