Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Neandertalci sada imaju dovoljno novca za samostalni život

'neandertalac_nnn_zag_261010'
Foto: ''
1/3
26.10.2010.
u 14:35

Muzej je bio u vlasništvu Pučkog otvorenog učilišta, odnosno Grada Krapine, ali je tadašnja gradska vlast odlučila da se pripoji ustanovi u G. Stubici

Grad Krapina uputio je dopis Ministarstvu kulture s prijedlogom da Muzej krapinskih neandertalaca postane samostalna ustanova, odnosno da se izdvoji iz ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja te da bude pod ingerencijom Ministarstva kulture.

Brže i u obnovu

Kako je rekao Josip Horvat, gradonačelnik Krapine, inicijativa je pokrenuta zato što Grad smatra da muzej, s obzirom na veliko zanimanje domaće, europske i svjetske javnosti zaslužuje da bude samostalna ustanova. Horvat smatra da bi tada brže krenula i druga faza obnove: uređivanje vanjskog dijela, odnosno parka i Kneippove zgrade. Inače, riječ je o ekskluzivnoj muzejskoj instituciji koja od dana otvaranja za javnost početkom ožujka ove godine ruši rekorde posjećenosti. Zanimanje posjetitelja ne jenjava, a to očito nitko nije očekivao, pa ni bivša, HNS-ova gradska vlast koja je 2003. godine donijela odluku da se krapinski muzej izuzme iz vlasništva Pučkoga otvorenog učilišta, odnosno Grada Krapine, i pripoji ustanovi Muzeji Hrvatskoga zagorja. Političari su takvu odluku opravdavali činjenicom da Grad nema novca za nastavak uređivanja muzeja. Nakon što su postavljeni temelja, trebalo je deset godina i na kraju novac države da bi se muzej završio. Grad je iz proračuna financirao nekoliko lutaka.

Potpisivala se i peticija

Da se krapinski muzej preda na upravljanje ustanovi u Gornjoj Stubici tada se žestoko protivio oporbeni HDZ, koji je sada na vlasti, i Društvo prijatelja grada Krapine, a organizirano je i potpisivanje peticije. No, ništa nije pomoglo i Ministarstvo kulture prihvatilo je takav zahtjev i dalo muzej pod okrilje Muzeja Hrvatskoga zagorja.

Ravnateljica Muzeja Hrvatskoga zagorja Goranka Horjan nije informirana o prijedlogu Grada Krapine.

– Nitko nas o tome nije obavijestio. Ako je tako, vjerojatno ćemo o svemu zajedno razgovarati. Država je uložila mnogo novca u taj muzej, a prihodi od tog muzeja raspoređuju se za druge kulturne znamenitosti kojima upravlja naša ustanova – u Kumrovcu, Krapini, Klanjcu, Velikom Taboru i G. Stubici – kaže ravnateljica Horjan.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
mmmmm
13:34 27.10.2010.

Opet politika i \"nepismeni\" političari koji nisu znali razmišljati dugoročno. Zar se i tada nije moglo pretpostaviti da se taj svjetski biser morao urediti na svjetskom nivou. Pa zar su MHZ investirali u njegovo uređenje? Ne, nego država (odnosno mi). Tako bi bilo i tada, ali politici se nije dalo trošiti snagu za širi interes, imali su oni dosta posla da svoje interese stave ispred... Podrška gradu Krapini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije