Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret logoraša

Ne zna se sudbina 22 osobe, a za stradanja nitko nije odgovarao

Susret preživjelih logoraša u Bučju (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/6
16.01.2012.
u 14:16

Protiv osnivača logora podnesene su dvije kaznene prijave, ali hrvatsko pravosuđe na to nije reagiralo, podsjetio je Davor Huška

Preživjeli logoraši i članovi obitelji onih koji se nisu vratili kućama iz zatočeništva okupili su se u selu Bučju nedaleko od Pakraca, na mjestu gdje je u Domovinskom ratu osnovan prvi srbočetnički logor na tlu Hrvatske kako bi se prisjetili svega što su preživjeli u logoru te odali počast stradalima.

– Radio sam u kutjevačkom kombinatu i s kolegom Tomom Čevapovićem vraćao sam se kući kamionom iz pravca Nove Gradiške. Zaustavili su nas u Oblakovcu i doveli u logor. Prva tri dana su me tukli, a onda sam morao obavljati razne fizičke poslove – prisjetio se Zvonko Jurić iz Kaptola.

Pakračanin Zvonimir Miler uhvaćen je kao pripadnik ZNG-a u pakračkim vinogradima kada je s kolegama pokušao iseliti civile iz obližnjeg sela, a u logoru je ostao sve do razmjene u siječnju 1992.godine. – Sjećanja na te dane ni nakon 20 godina nisu izblijedjela, a svake godine, kad dođem na ovo mjesto, uvijek se zapitam kako to da nitko od onih koji su osnovali logor i nas ovdje mučili još nije procesuiran – rekao je Z. Miler.

Okupljanje logoraša u Bučju svake godine organizira Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije koja pokušava i sastaviti popis onih koji su prošli kroz logor od kolovoza 1991. do siječnja 1992.godine. Do sada su utvrđena imena oko 300 branitelja i civila, a sudbina njih 22 još se ne zna. Među njima je i dr. Ivan Šreter, prvi predsjednik HDZ-a tadašnje općine Pakrac.

– Mene su odveli s radnog mjesta iz pakračke bolnice i s dr. Šreterom me držali posebno u jednoj kući koju su čuvala dva stražara. Bio je optimističniji od mene i vjerovao je da ćemo se izvući, no 6. listopada rekli su mi da je ubijen – prisjetio se jučer dr. Vladimir Solar.

Sredstvima Ministarstva branitelja te još 22 donatora u Bučju je sagrađena kapelica sv. Antuna Pustinjaka koju je jučer blagoslovio pakrački župnik Matija Juraković. Na komemorativnom skupu uz kapelicu najprije su govorile Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, i Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Zamjenik požeškog župana Ferdinand Troha kazao je da je kapelica simbol ljubavi i mira, a ispred nje je pozvao sve one koji nešto znaju o sudbini 22 zatočenika logora da konačno progovore.

Pakrački gradonačelnik Davor Huška podsjetio je kako su protiv osoba koje su osnovale logor i u njima mučile Hrvate podnesene dvije kaznene prijave, ali hrvatsko pravosuđe na to nije reagiralo te je pozvao nadležne da to konačno učine.

Uime ministra branitelja govorio je njegov pomoćnik Ivan Grujić koji je podsjetio da je u Hrvatskoj bilo 60 logora te da je kroz njih prošlo više od 7600 zatočenika.

Uime predsjednika RH Ive Josipovića govorio je general Zvonko Peternel.

Ključne riječi

Komentara 10

SA
santos008
15:41 16.01.2012.

Mozda DZukela zna.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:28 16.01.2012.

E al zato Džakulu pitaju za mišljenje o suživotu i dobrosusjedskim odnosima !!!

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
15:46 16.01.2012.

Ja mislio da je još Veljko Džakula gradonačelnik, j*bo mu ja mater u usta \'građansku\' i onom tko mu je dao građanstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije