Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinjeni

Ne želimo bagere i beton na ušću rijeke Mure u Dravu!

'Koprivnica, 13.10.2010 - Biolog Goran Safarek tvrdi da je plan Hrvatskih voda da reguliraju tok rijeke Drave kod usca s rijekom Murom samo paravan za nezakonitu zaradu i da ce katastrofalno utjecati
'Marijan Su\\u009Aenj'
15.10.2010.
u 12:45

Pitaju se kakav je to javni interes potrošiti silne milijune za obranu mađarske pruge

Međimurski i koprivnički ekolozi uključili su se u prosvjede protiv plana Hrvatskih voda da se iz korita Mure na ušću u Dravu iskopa između 60.000 i 80.000 prostornih metara šljunka. To je područje dio budućeg Regionalnog parka Mura-Drava.

Ministarstvo kulture u svibnju je odbilo zahtjev da se Hrvatskim vodama odobre radovi koji uključuju iskopavanje kanala na sprudu površine 21.000 četvornih metara, izradu pregrade na sadašnjem toku Mure, te iskapanje dva manja kanala duga tridesetak metara.

Ministarstvo kulture takav je zahtjev odbacilo, jer bi doveo do trajnog uklanjanja vegetacije i uznemiravanja životinja, opasnosti od gubitka populacije rijetkog i zaštićenog kebrača te hranilišta rijetkih i zaštićenih vrsta ptica, male i crvenokljune čigre.

Hrvatske vode potom su u rujnu Ministarstvu dostavile novi zahtjev u kojem radove proglašavaju projektom od javnog interesa, jer će omogućiti stabilizaciju mađarske strane obale i želježničke pruge.

Ekološke udruge tvrde da i mala obalna utvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku postaju, te da ne postoji razlog za "megalomanskom regulacijom cijelog područja". Željeznička pruga udaljena je više od stotinu metara od mjesta potencijalnog novog ušća, a sama željeznička postaja nekoliko stotina metara, ističu ekolozi.

Na Facebooku otvoren je profil "Spasimo hrvatsku Amazonu". Primjedbe na plan Hrvatskih voda mogu se predati do 22. listopada.

Ekolozi kažu da im nije jasno kako je javni interes ulaganje silnih milijuna u obranu mađarske pruge, a nema se za obranu hrvatskih gradova od poplava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije